Ще се стремим към избори „две в едно“, каза Димитър Главчев

Рекламирай в beZpartien.bg

Ще се стремим към избори „две в едно“, каза пред журналисти кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев на излизане от президентството, където държавният глава Румен Радев му възложи  да предложи състав на служебно правителство.
Ще търся министри, които са експерти, равно отдалечени от всички политически сили, подчерта той.
По-рано, пред президента Румен Радев, Главчев каза, че е напълно наясно, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори, но основната функция на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, заяви той. Ще се видим след седмица, каза Главчев пред държавния глава. „Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство“, посочи той.
Преди осем месеца станах председател на Сметната палата, където деполитизацията е абсолютно задължителна. Който иска, може да отиде и да попита в Сметната палата дали съм проявил някакво пристрастие. Смятам да продължавам в същия дух, каза още Главчев, след като получи мандата.
Упреците към мен са, че съм ярка политическа фигура, но аз от две-три години тази яркост избледня, а отпреди съвсем месеца съвсем я няма, коментира пред журналисти Главчев след получаването на мандата и уточни, че още в понеделник ще подаде заявление за неплатен отпуск от Сметната палата.
Той каза, че за последен път е видял лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на 28 юли м.г. – тогава Главчев беше избран за председател на Сметната палата. Отдавна не сме се чували, добави Димитър Главчев. 
Няма срок в Конституцията, но разумният срок е една седмица, каза кандидатът за служебен премиер в отговор на въпрос колко време ще му е необходимо за съставяне на правителство. Министри има по министерствата, ще търся експерти, равно отдалечени от всички политически сили и хора, които не са компрометирани и с добро име в обществото, обясни той. Може да се каже, че стартирам разговорите от сега, допълни Димитър Главчев.   
Ще се стремим към избори „две в едно“ съвместно с президента, тъй като той трябва да издаде указа за избори, за да спестим и средства, и време на избирателите, заяви Главчев. 
Ще водя разговори с много хора, отговори Димитър Главчев на въпрос дали би поканил министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов в служебния кабинет. Не знам обаче дали пък няма упрек, че и той е политическо лице, каза той и добави, че Калин Стоянов е експерт в областта, такива има и други. Не виждам как ще бъде в това правителство, каза Димитър Главчев за министъра на финансите в оставка Асен Василев.
Позицията ми към Украйна не се различава от тази на парламента и на Министерски съвет, уточни той. 
Димитър Главчев посочи, че е имал много сериозни колебания, преди да приеме поста. Ако не бях приел, изпадахме в конституционна криза, обясни той. 
Европейският път на България, еврозоната и Шенген по суша ще бъдат сред приоритетите на кандидата за служебен премиер. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *