Стимулиране на четенето и подпомагане на младите хора при намиране на стаж и работа са сред каузите на медията NewBlog4U

Стимулиране на четенето и подпомагане на младите хора при намиране на стаж и работа са сред каузите на новата медия NewBlog4U, създадена от студенти на Нов български университет (НБУ). Това са съобщили от редакционната колегия на представянето на проекта днес, цитирани от екипа на висшето учебно заведение.
В NewBlog4U потребителите могат да намерят материали в рубрики ,,Новини4U’’, ,,ОбразоваНИЕ’’, ,,ArtTube‘’, ,,LifeStyle4U‘’, ,,ПоПътя’’, ,,BlogCast’’, както и снимки, видеа и подкасти. Съдържанието е изцяло подготвено от студенти от различни специалности и курсове на НБУ, които пишат, снимат и монтират материалите. Темите на медията са подбрани след предварително проучване, според което младите хора се интересуват от образованието и професионалната си реализация, от култура и изкуство, от пътешествия, както и от междуличностни отношения и любов.
Според изследване „Как и какво четат младите и активни българи“, реализирано от студентския екип на NewBlog 4U и платформата kazva.bg през февруари и март тази година, 56 процента от анкетираните посочват, че читателските им навици са формирани в ранното детство, чрез четене на книги от родителите им. 90 процента отбелязват, че подарената книга ги стимулира да я прочетат. Близо 60 процента от анкетираните четат книги повече от веднъж седмично. Групата на най-активно четящите хора у нас е между 26-38 години, сочат резултатите от изследването, цитирани от екипа на НБУ.
Сред най-четените от младите хора жанрове са научната фантастика и фентъзи, последвани от класиката, криминалните романи и трилърите. Четенето в интернет се възприема като алтернативен източник за културно обогатяване от почти половината анкетирани. В проучването са взели участие 936 младежи и са получени 13 279 отговора. Участниците са в основната възрастова група 26-35 години. 
На представянето на NewBlog4U ръководителят на медията д-р Евелина Андреева е представила и идеята за създаване на банка „Човешки ресурси“, от която медиите могат да присъединяват в техните екипи млади автори с цел създаване на съдържание, насочено към младежка аудитория, посочват от НБУ. На събитието е присъствал още заместник–ректорът на НБУ доц. Кристиян Постаджиян, според когото гласът на студента е важен и трябва да бъде чут, а новата медия дава възможност за това.
Видео консултант на медията е журналистката Севда Шишманова. Проектът „New Blog 4U“ се финансира от Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ.
/ ГН 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари