Сто години от смъртта на Димитър Благоев бяха отбелязани в Благоевград

Сто години от смъртта на Димитър Благоев бяха отбелязани в Благоевград пред паметника на Дядото, както е наричан от последователите си. Градът носи неговото име от 1950 г.  
Ученици от Второ основно училище, чийто патрон е Благоев, припомниха моменти от живота му, а заместник – кметът на Благоевград Станислав Кимчев каза в словото си, че той е човекът, започнал да проповядва идеята за социална справедливост и права, която в различна степен днес е осъществена в цяла Европа. 
Димитър Благоев е политик, философ, гражданин с широки хоризонти и таланти, чийто исторически принос тепърва ще бъде анализиран и оценяван от съвременните историографи, изпреварил времето си мислител, разкрил не само конкретното явление, а и механизма, с който могат да бъдат поробени повторно умовете на хората след всяко освобождение, каза още Станислав Кимчев.
Димитър Благоев изразява пълното си несъгласие с насилствените методи на новата болшевишка власт и до края на живота си остава искрен приятел на всички поробени и угнетени народи и класи, каза още заместник – кметът на Благоевград. 
Стогодишнината от смъртта на Димитър Благоев почетоха и от БСП, а цветя на паметника му положи и лидерът на партията Корнелия Нинова. 
По данни на отдел „Справочна“ на БТА Димитър Благоев е български общественик, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България. Един от учредителите на Българската социалдемократическа партия (БСДП). През 1885 г., заедно с писателката Вела Благоева, издава първото социалистическо списание в България – „Съвременний показател“. Към края на 1891 г. публикува книгата „Що е социализъм и има ли той почва у нас?“ – първото марксистко съчинение в България. След разцеплението на БСДП през 1892 г. започва да издава в. „Работник“ (1892-1894). През 1897 г. започва да издава сп. „Ново време“, което редактира почти до края на живота си. Депутат в 10-ото Обикновено народно събрание (1899-1900) и в 12-ото Обикновено народно събрание (1902-1903). На X конгрес (31 юли-4 август 1903 г.) БРСДП се разцепва на БРСДП (тесни социалисти) и БРСДП (широки социалисти). Благоев ръководи БРСДП (т.с.). Общински съветник в София (1911-1915). Депутат е в 16-ото и 17-ото Обикновено народно събрание (1913-1919).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари