Столичната галерия „Контраст“ откри изложба, посветена на 160 години от рождението на Петър Дънов

Изложба акварел и масло, посветена на 160 години от рождението на Петър Дънов – Учителя беше открита в столичната галерия „Контраст“ днес. Автор на експозицията е художникът Сашо Георгиев. Тя ще бъде достъпна в периода от 10 юли до 24 юли.
Вдъхновението на творбите са различни стихове и практики от учението на Петър Дънов. „В процеса на създаване на картините цялото учение на Петър Дънов беше вдъхновяващо. Животът става съвсем по-различен, дните – по-лесни за вършене на ежедневните неща, а също и да приемем нашите слабости, да се вгледаме в себе си, а не само в другите. Дава ни сила да работим върху тях. Човекът е недовършена картина, а постоянно трябва да работи върху себе си и да се развива“, каза художникът Сашо Георгиев пред репортер на БТА.
„Да съм последовател на Дънов е голямо щастие за мен. Това е едно учение, чрез което моят живот се промени. Преди това всичко вървеше в една хоризонтална посока, а сега вече усещам как учението промени нещата, както Учителят казва със заветите на цветните лъчи и светлината, паневритмията, гимнастическите упражнения към тях – всички тези практики променят човека и когато той сам има постоянство да ги прави и спазва, той напредва и има резултат“, каза Сашо Георгиев.
„Към картините има и стихове, които също са под въздействието на учението на Учителя. Стиховете са изобразени и на нашите картички репродукции, въведени като бял стих върху тях“, уточни Сашо Георгиев.
Сашо Георгиев е роден през 1961 г. в Дупница. Учи в Техникума по дървообработване и вътрешна архитектура, специалност „Резба“, в Кюстендил. През 1995 г. завършва Художествената академия, специалност „Стенопис“. През 1993 г. специализира и работи осем месеца във Флоренция, Италия. От 1995 г. преподава изобразително изкуство в 16 ОУ „Р. Жинзифов“, София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари