Столичната община извършва постоянно наблюдение на водоемите на своя територия, рискове за момента няма, съобщи кметът Васил Терзиев

Столичната община извършва постоянно наблюдение на водоемите на своя територия, рискове за момента няма. Това заяви кметът на София Васил Терзиев във връзка със ситуацията след вчерашния проливен дъжд в София, по време на извънредно заседание на Столичния общински съвет.
Получени са 230 сигнала на телефон 112 и 34 сигнала в Контактния център на Столичната община, съобщи Терзиев. Реагирано е незабавно от 18-те екипа на Столичната община, както и екипите на пожарната, подкрепени с доброволци, както и „всички други, които сме могли да ангажираме“, каза Терзиев. По думите му всички районни кметове също са били на терен, за да докладват постоянно за проблемите и да реагират. Работата им е била насочена главно към отклоняване на движението, изпомпване на вода, правене на опис на щетите, преценка на мерките, които да се вземат във връзка с протекли покриви на училища и детски градини. За момента няма рискове, но ситуацията може да се промени в рамките на един ден, каза столичният кмет. Едно от големите усилия е грижата за шахтите, за да може да се извършва отводняване, каза Васил Терзиев. 
Той информира, че в момента зам.-кметът по строителството е на терен, обикаля районите, за да види какви са щетите и да прецени какво е наложително да бъде заложено като аварийни ремонти, за да се отстранят щетите и да се възстанови нормалната работа на обществените сгради. Още в 6:00 часа тази сутрин фирмите за почистване са били на терен, за да бъдат измити улиците и булевардите и да бъде премахната калта, каза Терзиев. Той добави, че му е докладвано само за едни пострадал човек, в ж.к. „Младост“, който е засегнат от мълния, настанен е в болница, без опасност за живота. Бедстващи хора на територията на Столичната община вследствие на вчерашния дъжд няма, информира Терзиев. Проблемите са главно с електроподаване, завиряване и почистване.
Васил Терзиев увери, че Столичната община ще продължи да работи по подобряване на инфраструктурата в града. Кметът каза, че „всички тези проблеми, нямаше да се случват, ако имахме нормална ВиК инфраструктура, ако бяха полагани грижи за подземната и наземната инфраструктура“.
На критиките на общински съветници, че кметът не е бил днес на терен, Терзиев отговори, че неговата работа е и да бъде на терен, и да бъде в постоянен контакт с екипите, които трябва да решават тези проблеми. „Бил съм в постоянна връзка с директора на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община Красимир Димитров и с дирекция „Зелени системи“. Смятам, че се справихме добре със ситуацията“, посочи Терзиев. Той се пошегува, че на място е посетил най-важния обект в София – бул. „Патриарх Евтимий“, който според него е бил единственото място без задръствания в града по думите му „може би, защото никой не иска да минава от там“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари