Столичната община се подиграва с нас, заявиха от КНСБ и КТ „Подкрепа“

Рекламирай в beZpartien.bg

Столична община се подиграва с нас, за 200 човека -100 лева, за 2000 – нищо. Това заяви Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ на протест на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и на Медицинска федерация „Подкрепа“ пред сградата на Столичната община на ул. „Московска“ 33.
Двете федерации искат актуализиране на основните заплати в системата на Детското и училищното здравеопазване- детски ясли и здравни кабинети в образователните институции, в София. Те настояват за увеличението им от 1350 на 1890 лв.; увеличение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лв. годишно; увеличение на размера на обезщетението при пенсиониране до 9 брутни месечни възнаграждения. 
Движението на ул. „Московска“ е спряно в участъка между ул. „11-ти август“ и ул. „Париж“. 
Молбата ми е да подходим цивилизовано, това е бил подходът ми през цялото време, заяви столичният кмет, който се отзова на молбата на протестиращите да дойде при тях. Васил Терзиев изтъкна, че няма как да реши натрупаните проблеми на хората в София през последните години за един ден. Продължаваме разговорите, протегнахме ръка и могат да потвърдя, че през април продължаваме разговорите, за да може да намерим път и за вашите проблеми, каза Терзиев на протестиращите. 
Той подчерта, че не печели от това те да не получават заплащане. Децата са най-важното нещо и затова разбираме какъв е проблемът, заяви кметът. Той припомни, че дарява своята заплата и че ще продължава да работи, за да намери решение. „Моята заплата я дарявам. Ако не исках това, щях да си седя горе в кабинета, а нямаше да съм тук сред вас и да търся решение“, каза Васил Терзиев. Това, което ние предвиждаме да направим в максимално бърз порядък, е да намерим решение. Въпросът беше готови ли сме на 35% увеличение, отговорът е „не“, заяви кметът Терзиев. Той се върна обратно в сградата на общината.
Протестиращите заплашват, че ще влязат влязат в общината и са се приближили до входа ѝ. Полицията ги отблъсква и не им позволява това да се случи.
Вчера столичният кмет се срещна с представители на двата синдиката, на която беше договорено увеличение от 100 лева на месечните възнаграждения на заетите в сектора. 
Синдикатите обаче настояват основните заплати на заетите в детското и училищно здравеопазване да се увеличат от 1350 на 1890 лева.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *