Столичният инспекторат е увеличил осем пъти обема на санкционната си дейност, съобщи кметът на София Васил Терзиев

Столичният инспекторат е увеличил осем пъти обема на санкционната си дейност спрямо почистващи фирми за шестте месеца на годината в сравнение със същия период на 2023 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев на страницата си във Фейсбук.
Наложени са санкции на почистващите фирми в размер на 1 208 748 лв. в сравнение с 145 422 лв. за предходния период. Три пъти повече санкции са наложени към физически и юридически лица за нарушения на територията на цяла София.
Съставени са 3100 акта за установяване на административни нарушения спрямо 1200 за същия период на 2023 г., информира столичният кмет. Общо четири пъти е увеличението на постъпленията от наложените глоби с фиш, които са в размер на 148 020 лв. спрямо 34 900 лв. за същия период на 2023 г. Най-честите нарушения са нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, смесване на различните видове отпадъци и замърсяване от строителни дейности, както и нерегламентирано горене на отпадъци на открито, съобщава кметът Терзиев.
В денонощния Оперативен център на Столичния инспекторат са постъпили неспешни 17 317 сигнали от граждани и организации. По всички тях са предприети действия в координация с районните администрации и други отговорни институции или са наложени санкции.Като част от усилията ни да поощряваме инициативи за облагородяването на нашия град Столичният инспекторат е участвал активно в организацията на доброволчески инициативи и кампании за почистване на обществени терени в кв. „Филиповци“, в кв. „Факултета“, в кв. „Модерно предградие“, в ж.к. „Лагера“, в кв. „Христо Ботев“, в с. Лозен, в с. Панчарево и е подпомагал районните администрации в кризисни ситуации.
Кметът Терзиев заяви, че Столичната община продължава да повишава капацитета на Столичния инспекторат и да оптимизира процесите и работата му, за да има все по-видими промени в средата и спазването на правилата в София.
Част от визията на Столичната община за управлението и развитието на Столичния инспекторат е работещите в него да получават достойно заплащане. Наред с всичко, това е допълнителна мярка да не допускаме корупция, отбеляза Терзиев. Той съобщи, че са направени редица стъпки за повишаване нивото на работата на Инспектората. Качественото изпълнение на задачите и честността в процеса имат огромно отношение към качеството на живот в града, каза кметът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари