Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2024 година

Рекламирай в beZpartien.bg

Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на София за 2024 година. „За“ гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха „против“ предложения бюджет.
Бюджетът подкрепиха групите на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“). „Против“ предложения бюджет бяха групите на „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Към гласовете „против“ се присъедини и общинският съветник от ПП „ВМРО – Българско национално движение“ Карлос Контрера.
За да бъде приет бюджетът бяха необходими 31 гласа от общо 61 общински съветници. 
БТА припомня, че бюджетът на Столичната община за 2024 г. ще е рекорден – 2,576 млрд.лв., спрямо 2,564 млрд.лв. за 2023 година.  
Кметът на София Васил Терзиев изрази своите благодарности по време на заседанието на всички общински съветници, които подкрепиха бюджета, и каза, че ще работи много активно за доброто изпълнение на приходната му част. „Амбиция има, благодаря ви за даденото доверие“, обърна се столичният кмет към СОС.
„Разглобихте се на национално ниво, сглобихте се на местно ниво. Горчиво, честита да ви е сватбата!“ каза Иван Таков от „БСП за България“, който се възползва от правото си на отрицателен вот.
Пламен Данаилов от групата на „Има такъв народ“ заяви пред СОС, че е гласувал против бюджета заради „липсата на ясна визия, изразена чрез управленска програма, която да ни убеди какво ще се случи в нашия град и община в следващите четири години“. ИТН биха дали подкрепа единствено, когато видят тази управленска програма, защото според тях, „доверие се дава срещу ясна визия за развитие на общината“.
Карлос Контрера от „ВМРО – Българско национално движение“ каза след гласуването в зала, че СОС от днес „влиза в нова епоха, която ще бъде в наратива „аз казах ли ви“, защото с козметичните промени на бюджета със сигурност, той не гарантира всички сектори и функции“. Макар настроението тук да е приповдигнато, съм убеден, че ще бъдем свидетели на остри разправии в следващите дни точно между хората, които сега се поздравяват, че бюджетът е приет, заяви Контрера. По думите му предложенията на ВМРО за бюджета „не бяха приети на инат“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *