Столичният общински съвет ще разгледа предложение за отпускане на 150 000 лева за подготовката и участието на националните отбори по шахмат в Олимпиадата в Будапеща

Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа доклад за предоставяне на 150 000 лв. от бюджета на Столичната община на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) за подготовката и участието на националните отбори по шахмат към БСФШ (мъже и жени, 10 състезатели и двама треньори) в Олимпиадата по шахмат в гр. Будапеща, Унгария, от 10 до 23 септември 2024 г.  Това става ясно от публикувания на страницата на общинския съвет дневен ред на предстоящото заседание на СОС, което ще се състои на 11.07.2024 г. от 10:00 часа.  
Вносители на доклада са председателят на СОС Цветомир Петров и общинските съветници Антон Хекимян, Иван Таков, Вили Лилков и Красимир Гълъбов. 
Вносителите на доклада информират, че в СОС е постъпило искане от Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) във връзка с осигуряването на необходимите средства за участието на националните отбори при мъжете и при жените в 45-та ФИДЕ шахматна Олимпиада, която ще се проведе от 10 до 23 септември 2024 г. в Будапеща. 
БСФШ е сдружение с нестопанска цел в обществена полза, създадено през 2023 г. и прието за член на Световната шахматна федерация и на Европейския шахматен съюз и е единствената спортна организация в страната, която има право да излъчва състезатели за участие в международни състезания по шахмат, да определя национални отбори и да дава рейтинг на местни турнири по шахмат, се посочва в доклада. 
Независимо от безспорните успехи на българските състезатели от националните ни отбори по шахмат към БСФШ няма държавно финансиране чрез Министерството на младежта и спорта, което поставя в риск възможността българските състезатели по шахмат да участват в 45-та ФИДЕ шахматна Олимпиада, заявяват вносителите на доклада. 
В състава на националните отбори влизат изявени спортисти, като капитана на женския отбор Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева, Гергана Пейчева и треньорът на женския отбор по шахмат Петър Арнаудов. 
В националния отбор при мъжете са спортисти като капитана на отбора Иван Чепаринов, Аркадий Найдич, Мартин Петров,  Момчил Петков, Григор Григоров и треньорът на отбора Кирил Георгиев. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари