Стотици граждани на Пазарджик се включиха в инициативата „Да съхраним българщината и българските ценности“ в Деня на Ботев

Стотици пазарджиклии се включиха в инициативата „Да съхраним българщината и българските ценности“, посветена на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.
Честването започна със шествие от сградата на Общината до брега на река Марица, преминавайки през централния градски булевард „България“. В него участваха кметът на Пазарджик Петър Куленски,  заместник-кметове на общината, духовници, представители на неправителствени организации, на културни и образователни институции, танцови състави и учебни заведения.
Безсмъртни са стиховете на Ботев, така както безсмъртен е подвигът на великия български поет и революционер, дал живота си за свободата на България, каза пред събралите се да почетат паметта на българските герои кметът Куленски. Той добави,че всички трябва да помним, че свободата не е даденост. Свободата е призвание, тя е гордост, отговорност и дълг делото на Ботев, Левски и Раковски да бъде предадено на следващите поколенията и на нашите деца, каза още кметът на Пазарджик.
Програмата продължи с  фолклорни представления, конни процесии, гайдарски групи, възстановка на хайдушки боеве и представяния на български носии. 
Свещеници от Пазарджишката духовна околия отслужиха молебен в памет на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.
Днешното събитие е организирано в партньорство с Община Пазарджик от широко гражданско обединение, в което се включват неправителствени организации, културни институции, педагози и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари