Стотици граждани от цялата страна се качиха на връх Околчица, за да отдадат почит на Ботев и четата му

Стотици граждани от цялата страна се качиха тази сутрин на връх Околчица, за да отдадат почит на Христо Ботев и неговата чета. За да се преклонят пред героите, загинали за свободата и независимостта на България, пеша последните километри към върха извървяха и част от официалните лица, сред които служебният премиер Димитър Главчев и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.
В словото си тя посочи, че качвайки се нагоре е осъзнала, че когато човек е на поход, трябва да е готов във всеки момент да подаде ръка на онзи, който е до него. Може би това ни учи да бъдем заедно, малко повече сплотени и да си дадем сметка, че живеем в едно общество, което ако е разделено, няма как да успеем, няма как да просперираме, няма как да живеем по-добре от вчера, добави Кирова. 
Ботев е огнената стихия на българския XIX век и вече 148 години той е името на българската свобода, заяви още зам.-председателят на Народното събрание, допълвайки, че ще запомним Ботев не само като историческа личност, а и като извор на духовно наследство. Росица Кирова цитира думите на поета-революционер: „България се намира не в гроба на своето преминало, а в люлката на своето бъдеще“ и призова да бъдем достойни за пътя, завещан от Ботев, „път на народ, който е част от демократичния и свободен свят“.
„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Дълбок поклон пред всички загинали на свободата на България. Да живее България“, заяви в словото си служебният премиер Димитър Главчев.
Обръщение към присъстващите направи и кметът на Враца Калин Каменов, който подчерта, че силен е онзи, който може да обединява. Каменов напомни, че всичко трябва да започва с божията воля. „Което ще рече, че трябва да бъдем много по-вярващи. И да не забравяме, че всеки ден може да бъде важен урок за нас“. В края на обръщението си той съобщи, че във Враца предстои да се направи първото в България национално зелено училище по патриотично, екологично и православно образование.
Поклонението започна с молебен отслужен от Велбъждския епископ и викарий на Софийска митрополия Исаак и врачански свещеници. Те отслужиха и трисагий в параклиса под паметника на върха, където бяха поднесени цветя и венци на признателност.
Сред официалните лица бяха началникът на Военно окръжие-Враца подполк. Илиян Илиев, началникът на Военно формирование 54 990 подполк. Гаджев, евродепутати и депутати от 49-ото Народно събрание, областният управител Надя Донкинска и др.
Точно в 12:00 часа сирените вдигнаха всички присъстващи на поляната пред паметника на крака.  
Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, за първи път е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив, сочи справка на отдел „Справочна“ в БТА. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. – като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. – като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. С Решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари