НачалоСвятСтотици хиляди украински деца са били насилствено депортирани в Русия

Стотици хиляди украински деца са били насилствено депортирани в Русия

Стотици хиляди украински деца могат да бъдат депортирани в .

„Не знаем точния брой [на отведените украински деца], но според нашите данни, можем да предположим, че стотици хиляди украински деца са били насилствено депортирани досега.“, каза Дмитро Лубинец, комисарят на украинския парламент по правата на човека, по време на национален новинарски телетон, кореспондент на „Ukrinform“.

Лубинец каза, че украинските власти вече са установили самоличността на повече от 13 000 деца, депортирани в Руса федерация, т.е. знае се откъде са взети тези деца, къде на територията на Руската федерация се намират сега, какъв е техният статус и какво се случва с тях.

На въпрос за стаите за мъчения на деца, открити в освободените от руските войски територии, украинският омбудсман потвърди, че стаите за мъчения са открити в Херсонска област.

„Тази информация дойде именно от нашата служба и лично от мен. След освобождаването на райони от Херсонска област аз лично посетих град Херсон и там видяхме стая за изтезания, където според свидетелствата на хора, които са били държани там, имаше отделна килия за деца. Така се казваше: „детска стая“. Не се различаваше от другите килии, беше в много студено и влажно мазе“, каза служителят.

Комисарят уточни, че единствената разлика между детската килия и другите килии е, че руснаците са хвърлили там три подложки за спане, дебели колкото картон, което показва, че там държат деца.

Украинският омбудсман каза още, че е разговарял с 14-годишното момче, Виталий Мухарски, което е било държано в такава стая за изтезания за деца в Херсон в продължение на 10 дни, и неговия чичо Олексий.

Любинец подчерта, че разказите на Мухарски за условията на задържане могат да станат доказателство в а. „И те не просто могат, те ще станат. И сега Службата за сигурност на документира престъплението изтезание на деца под процесуалното ръководство на Генералната “, каза Лубинец.

Както беше съобщено, на 30 ноември Любинец заяви, че Русия е нарушила международното хуманитарно право, когато е държала в плен 14-годишния Виталий Мухарски в Херсон.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО