НачалоБългарияСтотици плавателни съдове са в изчакване заради ниското ниво на Дунав

Стотици плавателни съдове са в изчакване заради ниското ниво на Дунав

Стотици самоходни и несамоходни плавателни ове изчакват в българо-румънския участък на заради ниското ниво на реа, съобщи пред директорът на дирекция „Речен надзор – “ към агенция „Морска администрация“ Иван Жеков.

Най-ниско е нивото в районите на островите Белене и Батин. Там корабите могат да преминават с газене до 1,30 метра. По думите му към момента няма заседнали кораби, тъй като капитаните избягват да пътуват в тази обстановка и изчакват подобряване на условията. Това води до загуби за корабособственици и фирми.

Нивото на Дунав достигна критично ниско ниво

„Подобно маловодие имаше през 2003 година, както и през 2018 година, но сега сушата настъпи твърде рано и това ще е може би най-неблагоприятната от гледна точка на корабоплаването година“, прогнозира Жеков. По думите му в българо-румънския участък скоро не се очаква нивото на Дунав да се повиши, с което да се облекчи силно затрудненото корабоплаване.

По данни на агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ нивото при Русе днес е минус 52 см спрямо условната кота „нула“. Прогнозата за идните два дни е то да се понижи с още три сантиметра.

Маловодието е обхванало цялата река.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО