„Страната на усмивките“ става част от програмата на „Европейски музикален фестивал“

Оперета „Страната на усмивките“ от Франц Лехар е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“. Творбата, която не е играна на софийска сцена от почти 30 години, ще бъде поставена от учебния оперен театър на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в партньорство с Националния музикален театър и „Кантус фирмус“, съобщават от „Кантус фирмус“. 
Премиерните представления са на 29 и 30 май в Музикалния театър.
Създадена по либрето на Лудвиг Херцер и Фриц Ленер-Беде през 1929 година, оперетата става особено популярна с арията на Су Чонг – Dein ist mein ganzes Herz, която присъства в  репертоара на най-големите оперни и оперетни тенори по света.
Сюжетът разказва за връзката на Лиза, дъщеря на виенски граф, която се влюбва в китайския принц Су Чонг и той отвръща на чувствата ѝ. Тя решава да замине с него в Китай, където той става управляващ глава. Но чичото на принца настоява Су Чонг да се раздели с Лиза, и според националните традиции, да вземе четири китайски съпруги. В Китай идва и австрийският приятел на Лиза – Густав, в когото се влюбва по-малката сестра на Су Чонг – Ми. Густав също не е безразличен към нея, но преди всичко иска да помогне на Лиза. Оперетата има необичайно тъжен край, като и двете влюбени двойки се разделят.
В основата на творческия екип за новата постановка са режисьорът проф. д-р Виолета Горчева, създател на много спектакли на различни български музикални сцени, и проф. д-р Деян Павлов, диригент и ръководител на катедра „Музикално-сценично изкуство“ в академията. Техният избор на заглавието е предопределен както от желание да пресъздадат прекрасната музика на Лехар, така и от възможността за участие на големия брой китайски студенти, които в последните години се обучават в Музикалната академия, в София. 
„Второто действие на творбата е изцяло ситуирано в Китай, двама от главните персонажи са китайци, в музиката има много източни мотиви и дори една от сцените показва церемония по встъпване в длъжност на китайски министър-председател. Това ни помогна да се спрем именно на тази оперета, която от друга страна поставя сериозни вокални и актьорски предизвикателства за изпълнителите. Много интересно е, че всички китайски артисти, които са прекрасни певци, в постановката ще изпълняват говорните диалози на български език! Те се справят много добре с това, което е истински подвиг“, разказва проф. Горчева. 
Сценографията и сценичният дизайн са създадени от Пеньо Пирозов, както и богат набор от красиви костюми. Хореографското решение е на проф. д-р Мария (Маша) Илиева, проф. д-р Желка Табакова и гл. ас. д-р Радослав Радев. Асистент-режисьори са Антонио Дачовски, Станислава Ризова, Георги Петрушевски, Моника Макавеева и Габриела Маринова.
Целият артистичен състав от солисти, хор и танцов ансамбъл е изцяло от студенти. В спектаклите ще се включат певци от специалностите „Класическо пеене“ и „Музикално-сценична режисура“,  балетен състав от специалностите „Балетна педагогика“, „Балетна режисура“ и „Българска фолклорна хореография“. Участва също Академичният симфоничен оркестър на НМА под диригентството на проф. д-р Деян Павлов. 
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари