НачалоСвятСтратегически център! Турция планира да реализира проекта за енергиен хъб в рамките...

Стратегически център! Турция планира да реализира проекта за енергиен хъб в рамките на година

Турският министър на та и природните ресурси Фатих Дьонмез каза, че се планира ът за създаване на енергиен център на територията на Турция да бъде осъществен до една година, съобщи „Дейли сабах“.

Въпросът трябва да бъде оценен отделно от правна, търговска и техническа гледна точка, каза Дьонмез пред журналисти при посещение на съоръжението за преработка на природен газ във Филиос в турския черноморски окръг Зонгулдак.

Дьонмез уточни, че такъв енергиен хъб няма да разчита само на руски газ и че източниците ще бъдат диверсифицирани.

„Водим преговори както с , така и с други страни доставчици,“ подчерта Фатих Дьонмез

„Има нужда от нови договори за газ, който да се изнася и продава в “, допълни той, отбелязвайки, че все още не е сигурно кои ще бъдат тези нови доставчици и купувачи.

Руският Владимир предложи през октомври Турция да стане център за газови доставки, след о през септември газопроводът „Северен по“ под Балтийско море бе повреден от взривове. Идеята бе подкрепена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По-рано този месец на тристранна на върха с колегите си от Азербайджан и Туркменистан Ердоган подкрепи създаването на нов газопровод, който може да намали зависимостта на Европа от руски газ, свързвайки богатия на енергоносители Туркменистан със съществуващия тръбопровод между Азербайджан и Турция.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО