Строителството на новия комплекс от небостъргачи на мястото на разрушения Световен търговски център започва в Манхатън, Ню Йорк, на 27 април 2006 г.

В Манхатън, Ню Йорк, на 27 април 2006 г. започва строителството на новия комплекс от небостъргачи на мястото на разрушения Световен търговски център. 
Полагането на първия камък става на официална церемония на 4 юли 2004 година. На мястото на разрушения от терористи Световен търговски център в Ню Йорк е поставен 20-тонен гранитен блок с надпис „Да почетем и си спомним тези, които изгубиха живота си на 11 септември 2001 г. като израз на почит към Вечният дух на свободата”. Близо две години обаче самото строителство се бави заради съдебните дела и различни бюрократични процедури.
БТА съобщава за инициативите в своите емисии „Международна информация”, „Икономика експрес” и „Забава и знание”:
В Манхатън започна строителството на новия комплекс от небостъргачи на мястото на разрушения Световен търговски център
Ню Йорк, 28 април 2006 г. /БТА/ Вчера започна строителството на новия комплекс от небостъргачи на мястото на най-кървавия атентат в историята на САЩ, при който на 11 септември 2001 г. бяха разрушени кулите близнаци на Световния търговски център в Манхатън, предаде ИТАР-ТАСС.Централната сграда на комплекса ще бъде 541-метровата Кула на свободата, проектирана преди няколко години от архитекта Даниел Либескинд.Полагането на първия камък стана на официална церемония на 4 юли 2004 година. До вчера обаче строителството не бе започнало заради съдебните дела, заведени от застрахователните компании, заради проблеми с гарантирането на сигурността и различни бюрократични протакания.Основната пречка пред изграждането на комплекса от пет небостъргача обаче бяха разправиите, продължили с години, за контрола върху тях. Спорът бе между строителя и инвеститор Лари Силвърстейн, който е получил 99-годишна аренда за кулите близнаци буквално шест месеца преди 11 септември, и фактическия собственик на земята и някогашния Световен търговски център – Управлението на пристанищата в щатите Ню Йорк и Ню Джърси.През тази седмица трудните преговори приключиха с постигане на споразумение. Според него Силвърстейн получава контрола над три небостъргача, но Кулата на свободата, чието строителство се оценява на 2,1 млрд. долара, и още една сграда ще бъдат под контрола на Управлението на пристанищата в щатите Ню Йорк и Ню Джърси.Вчера на пресконференция, посветена на началото на действителното строителство на комплекса, губернаторът на Ню Йорк Джордж Патаки каза, че Кулата на свободата ще стане символ на свободата и независимостта на Америка. 
***
Двама архитекти ще проектират кули на обекта, където се издигаше Световният търговски център в Ню Йорк 
Ню Йорк, 4 май 2006 г. /БТА/ Британският архитект Ричард Роджърс и японският Фумихико Маки бяха избрани, за да проектират две от 5-те кули, които ще бъдат издигнати на обекта, където се намираше Световният търговски център в Ню Йорк, съобщи Франс прес.  Строителният предприемач Лари Силвърстийн заяви, че двамата архитекти са били избрани да проектират две сгради с офиси и магазини, като строителните работи трябва да започнат през 2007 г. Строежът на кулите трябва да приключи през 2012 г.72-годишният Ричард Роджърс е проектирал заедно с Ренцо Пиано центъра Жорж Помпиду в Париж, освен това е автор на проектите за седалището на застрахователната компания Лойдс и Милениум доум в Лондон. 77-годишният Фумихико Маки е проектирал Музея за модерно изкуство в Киото.През декември м.г. британският архитект Норман Фостър бе натоварен със задачата да проектира друга кула с офиси и магазини на обекта, където се издигаше Световният търговски център, разрушен по време на терористичните атаки на 11 септември 2001 г.Силвърстийн трябва да построи три сгради на обекта на бившия Световен търговски център. (…)Строежът на Кулата на свободата с нейните 69 етажа с офиси, обсерваторията й от стъкло и осветения й връх, напомнящ факела на Статуята на свободата, би трябвало да е приключил през 2011 г. Мемориал на жертвите, включващ басейни, които са построени върху основите на двете разрушени кули, също се предвижда да бъде построен до 2009 г., макар че строителните работи все още не са започнали.
***
В Ню Йорк бе представен новият дизайн на Кулата на свободата
Ню Йорк, 29 юни 2006 г. /БТА/ Преработеният проект за Кулата на свободата, която ще бъде издигната в Ню Йорк на мястото на разрушените на 11 септември 2001 г. кули близнаци на Световния търговски център, бе представен от архитекта Дейвид Чайлд, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.След завършването си през 2011 година Кулата на свободата ще стане най-високата сграда в САЩ и ще символизира възраждането на Ню Йорк след най-кървавия терористичен атентат в историята на страната, отнел живота на повече от 2700 души. Заедно с антената си Кулата на свободата ще бъде висока 1776 фута (541 метра) – олицетворение на приетата през 1776 г. Декларация за независимостта на САЩ. Сградата ще представлява монолитна стъклена структура, отразяваща небето, и ще бъде издигната върху бетонна основа, обвита с термично обработено стъкло. Проектът предлага използването на високотехнологично ламинирано защитно стъкло, което, ако бъде атакувано с камион-бомба, ще падне под формата на камъчета, вместо да се разбие на летящи късчета. Вътрешното стъкло ще бъде валцовано с разтопен метал. Сградата ще бъде заобиколена от групи стъпала, водещи до входа, които ще изпълняват функциите на обществен площад и на буферна зона срещу евентуални нападения. По периметъра на мястото ще бъдат издигнати правоъгълни плочи, които ще осигуряват защита срещу камиони-бомби. Проектът включва разполагането на евкалиптови дръвчета, както и на фонтан върху стъклена основа. Новият план за Кулата на свободата, чийто строеж започна през април, бе изработен след консултации с експерти по борбата с тероризма от нюйоркската полиция, както и с щатската и градската управа. Първоначалният проект бе предложен от Даниел Либескинд, но експертите го оцениха като твърде сложен за изпълнение, и най-важното – недостатъчно безопасен. Това стана причина за радикална промяна на плана, припомня Ройтерс. 
***
Две години след началото на строителството, в началото на септември 2008 г. започва и изграждането на мемориален комплекс, посветен на жертвите от атентата. 
Започна строежът на мемориала, посветен на жертвите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк
Ню Йорк, 4 септември 2008 г. /БТА/ В Ню Йорк започна изграждането на мемориален комплекс, посветен на жертвите от атентата срещу кулите близнаци на Световния търговски център на 11 септември 2001 г., предаде Франс прес.Първият положен елемент беше стоманена колона с височина от 7,5 метра и тегло 3500 килограма.   Мемориалът ще включва два басейна с дълбочина от 18 метра, заобиколени от изкуствени водопади и от 400 дъбове, които ще бъдат засадени в парк с площ 3 хектара. Ще има и павилион, в който ще се помещава музей, посветен на 3000-те жертви на нападенията срещу кулите близнаци.Двата басейна ще бъдат разположени точно на мястото, където се издигаха рухналите кули.Мемориалният комплекс ще бъде готов след три години. Цената му е 610 милиона долара.Около мемориалния комплекс ще бъдат построени четири по-малки небостъргача и един централен небостъргач, наречен Кулата на свободата. Височината на тази кула ще бъде 541 метра. Проектът ѝ е дело на архитекта Дейвид Чайлдс.        ***
Възраждането на Кота нула напредва, заяви кметът на Ню Йорк
Ню Йорк, 7 септември 2010 г. /БТА/ Четири небостъргача, голяма жп и автогара и мемориал, посветен на жертвите на атентатите от 11 септември 2001 г., ще има на мястото, където преди девет години се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, предаде Франс прес.Новината съобщи кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг на пресконференция в Кула 7 на Световния търговски център. Тя беше първият небостъргач, издигнат през 2006 г. на мястото на двете рухнали кули близнаци.„След години на закъснения и спорове, реконструкцията на това място е в ход и напредва с ускорено темпо”, увери Майкъл Блумбърг.„Ню Йорк заслужава да види най-накрая как тази отворена в сърцето му рана зараства”, допълни кметът.Вчера следобед двете стоманени колони, намерени запазени сред развалините на кулите близнаци, бяха инсталирани на мястото, където се намираха преди девет години. Във формата на тризъбец те красяха фасадата на северната кула от близнаците. Сега ще се издигат на входа на мемориалния комплекс в памет на жертвите от атентатите. Откриването на комплекса е предвидено за 2011 г. по повод 10-ата годишнина от нападенията, отнели живота на близо 3000 души.Миналата седмица бяха посадени 16 от близо 400-те кестена, които ще оживяват мемориалния комплекс, простиращ се на площ от 3 хектара. Те символизират възраждането на мястото, което толкова години беше като отворена рана в сърцето на Манхатън.„На Кота нула животът отново се заражда”, каза по този повод и Дейвид Патерсън, губернатор на щата Ню Йорк.В центъра на мащабния проект ще бъде Кула 1 на Световния търговски център, наричана Кулата на свободата. Сега тя се издига на повече от 100 м, а до 2013 г. трябва да стане най-високата сграда в страната с височина от 1776 фута (541 метра). Числото не е избрано случайно – 1776 г. е годината на независимостта на САЩ. (…)
***
Световният търговски център-1 отново стана най-високата сграда в Ню Йорк  
Ню Йорк, 1 май 2012 г. /БТА/ Небостъргачът, който се строи в Ню Йорк на мястото на разрушените при атентатите от 11 септември 2001 г. кули близнаци на Световния търговски център, вчера отново стана най-високата сграда в мегаполиса, надминавайки 102-етажната „Емпайър стейт билдинг”, съобщиха световните агенции.В началото на април бе завършено строителството на стотния етаж на сградата, официално наричана СТЦ-1, но за да стане рекордьор, не ѝ достигаха 1,2 метра. Вчера тази граница бе премината: работниците тържествено монтираха на височина 381 м стоманената опора на 101-я етаж. Така СТЦ-1 стана по-висок от „Емпайър стейт билдинг” (без шпила) с 6,4 м. Тържествената церемония бе наблюдавана от представители на градските власти и роднини на загинали по време на трагедията на 11 септември.  „Кулата на свободата”, както бе наричан първоначално проектът, след като бъде завършен 104-я ѝ етаж, ще бъде обявена за най-високата сграда в САЩ и третата в света. (…)Освен Световния търговски център-1 новият комплекс включва три други високи офис сгради, а също мемориал и музей, посветени на жертвите на атентатите от 11 септември. Мемориалът бе открит през септември миналата година – за десетата годишнина от трагедията, а откриването на музея е насрочено за тази есен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари