НачалоБългарияСтряма се покачила с три метра при бедствието

Стряма се покачила с три метра при бедствието

По време на бедствието в общините Карлово и Марица, когато там падна дъжд от 250 л/кв. м, нивото на река Стряма се е покачило с 3 метра само за 8 часа. Този пик е настъпил в сeлo Трилистник рано сутринта в събота, предаде .

За района на едни от най-пострадалите села от наводненията Богдан и Каравелово не е имало индикация за толкова екстремни яления.

„Когато видяхме какво е нивото на река Стряма при Баня в 06:30 ч. сме пуснали предупреждение до Гражданска защита да следят, че след полунощ се очква наводнение и в Трилистник и това село се намира до реа“, каза Георги Кошинчанов, главен асистент, „Хидрологични прогнози” , НИМХ-БАН.

По време на наводненията в петък нивото на река Стряма край Баня се е покачило с 3 метра за 12 часа, още по фрапиращо е било положението край Трилистник, където водата се е покачила отново с 3 метра, но за 8 часа.

„Колегите хидролози изчислиха, че това е период на повторение веднъж на 100 години, така че срещу природата не можем да си играем“, каза Георги Кошинчанов, гл. ас. „Хидрологични прогнози” , НИМХ-БАН.

Анализите покават, че по време на наводненията на 3 септември обилни дъждове от над 200 литра на квадратен метър е имало и край и .

А нивата на реките у нас се следят постоянно. В момента превишение има само в Марица.

И все пак в районите, в които през изминалите дни имаше потопи, прогнозираните количества са били доста по ниски от измерените.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО