Студенти от 56 държави кандидатстваха за летен стаж в българския институт INSAIT

Рекламирай в beZpartien.bg

Студенти от 56 държави кандидатстваха за възможността да прекарат летен стаж в българския институт INSAIT, който е  Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сред кандидатите са представители на водещи университети от САЩ, Германия, Великобритания, Швейцария, Китай, Индия и други. Кандидати има и от далечни държави, като Непал, Индонезия, Етиопия и други, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
Одобрените кандидати са под 3% или едва 23-ма студенти, сред които и четирима българи. Те ще имат възможност да работят с изследователи от института за период от 8 до 12 седмици, започвайки от юни. Това е второ издание на програмата, а успехите, които INSAIT постига през последната година в областта на изкуствения интелект, големите езикови модели и компютърното зрение, увеличават интереса към нея. 
Сред одобрените кандидати има носители на златни медали от международни олимпиади и състезания, а някои вече са и с научни публикации на авторитетни научни конференции. Сред студентите има класирани в топ 1% на най-талантливите деца на държави, като Иран, Индия, Китай и други.
Институтът за научни изследвания в областта на компютърните технологии (INSAIT) е част от структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той има стратегическо партньорство с Швейцарските федерални технологични институти в Цюрих и Лозана и е привлякъл финансиране от компании като българската SiteGround, „Гугъл“ (Google), „Амазон“ (Amazon), VMWare, както и от редица представители на българската екосистема.
Преди около два месеца INSAIT обяви и започването на безпрецедентна за България стажантска програма, насочена към български студенти, по която ще бъде осигурена стипендия в размер на 2000 лв. на месец за най-талантливите ни младежи.
Както БТА писа на 19 февруари тази година, от днес имаме огромното удоволствие да обявим една изключителна и уникална инициатива за България – започването на стипендиантска програма за талантливи кандидат-студенти в сферата на математика и информатиката. Програмата има за цел да подпомогне най-талантливите ни деца в България, за да може те да се развиват на световно ниво – тук на място, и да могат да позиционират България като технологичен лидер, каза тогава на пресконференция в Министерския съвет (МС) проф. Мартин Вечев – научен директор на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).
В представянето на програмата участваха също министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректорът на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“, проф. Георги Вълчев, деканът на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на СУ проф. Мая Стоянова, както и представители на бизнеса. 
INSAIT – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София, България, е първият в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети, и изследователски лаборатории ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: провеждане на изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения и обучение на слeдващото поколение студенти и технологични лидери.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *