„Св. св. Кирил и Методий“ позволи на българските учени да достигнат до нови дестинации, каза кап. Николай Данаилов

Научно-изследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) позволи на българските учени да достигнат до нови дестинации на Антарктида, да провеждат изследвания на по-големи дълбочини. Това каза командирът на кораба капитан II ранг Николай Данаилов, който заедно със старши помощника си капитан III ранг Радко Муевски се включи в представянето на новия брой на списание ЛИК с тема „Българската наука на Антарктида“ пряко от борда на НИК 421.
Данаилов коментира, че участието на „Св. св. Кирил и Методий“ в българските антарктически мисии е съпроводено освен с логистична подкрепа, и с изпълнението на задачи за реализация на научните проекти. Той подчерта, че с помощта на екипажа родните учени събират проби, правят изследвания в района на базата на остров Ливингстън. Корабът обаче им дава възможност да достигат до нови дестинации и да набират данни на по-големи дълбочини, каза Данаилов. Той допълни, че е горд от факта, че плавателният съд пренесе целия материал за новата научна лаборатория на българските антарктици, която предстои да бъде оборудвана. Изрази и задоволство, че освен всичко друго, „Св. св. Кирил и Методий“ е и своеобразен дипломатически посланик на страната ни и е приеман прекрасно във всички пристанища, които е посетил по време на експедициите. 
Старши-помощник командирът на кораба Радко Муевски допълни, че в момента корабът е на ремонт. След това ще направи кратки плавания, по време на които ще трупат опит както екипажът, така и курсанти от Висшето военноморско училище във Варна. После започва подготовката за 33-ата българска експедиция до Ледения континент, допълни Муевски. И подчерта, че се очаква корабът да добие нови способности, които ще позволят да се увеличи районът на работа на българските учени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари