Свалянето на председателя на парламента не е и не трябва да е политически акт, каза Асен Василев

Свалянето на председателя на парламента не е и не трябва да е политически акт. Това го казах, когато Никола Минчев беше свален. Тогава той беше свален и имаше едно изказване от страна на Карадайъ, че това е политически акт и няма значение кой е председател. Моето мнение тогава беше, че когато става въпрос за председателя на най-представителната институция в държавата, винаги трябва да става въпрос за неговите действия. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Асен Василев в предаването „Панорама“ по Българската национална телевизия.
Отстраняването на Росен Желязков като шеф на парламента както и той каза не е с оглед на неговата личност, а на неговите действия, добави той.
По думите на Василев преди да се гласува оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов е бил внесен в деловодството на парламента документ, с който той оттегля оставката си. „Той беше в зала и можеше да го потвърди, оттам нататък няма какво да се гласува. Това се обжалва в Конституционен съд и със сигурност ще падне това решение на парламента“, обясни той.
Според него обществото е разделено на три големи групи. „Имаме една група, на която и харесваше моделът на управление по тертипа на Латинска Америка – голяма част от парите отиват в малко на брой хора и фирми, увеличава се неравенството, страната върви към Европа, ама бавно. Резултатът от този Латино-американски модел на управление е, че има хора и групи, които натрупаха много ресурс, имаме 1 млн. емигранти за 10 години управление. Аз като финансов министър заварих 1 млн. души под линията на бедност. Втората група, на която ние сме изразител, иска европейско развитие, всъщност да се намалят неравенствата, което се случи. Третата група също иска да се промени старият модел, но тя иска да ни бутне в посока Москва, Пекин, Орбан. Тя иска един евразийски модел“, обясни Василев.
По думите му е много трудно някой от тези три групи да подкара държавата или към Европа, или към Москва, или към латино-американския модел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари