Светослав Иванов от bTV получи голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“ за 2024 г.

Светослав Иванов от bTV, водещ на предаването „120 минути“ грабна голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“ за 2024 г. Церемонията по връчването на призовете се състоя за 14-поредна година на метри от морето на яхтеното пристанище „Марина Диневи“. Тази година призовете определи жури в състав – председател доц. Георги Лозанов и членове – Иван Гарелов, Копринка Червенкова, Стефан Димитров и Антоний Георгиев.
Светослав Иванов не успя да присъства лично на награждаването, но във видео връзка със София той благодари за високата награда и се обърна към своите колеги с предупреждение, че предстоят сериозни промени в света и медийната област, което ще затрудни установяването на истината – тази главна цел на журналистическата професия. 
„Тази година е особено важна за Европа и особено важна за нас медиите. Медиите са огледало на това, което се случва в обществата ни навсякъде, не само в нашия регион, но и в по-голямата част в Европейския съюз. Ние имаме сходни предизвикателства. Преминаваме през времена на големи промени, но това което е важно да запазим в себе си и този океан от дезинформация и разделение в обществата ни, е именно тази роля на пазители. Това е не лесно. Не само заради политическия хаос и разделените общества, войните и поляризацията, на хоризонта се задава нова технологична война от промени, която ще премине през начина, по който хората консумират информация. Тази нова вълна ще се блъсне в медиите със страшна сила. Знаете, повече от година МЕТА вече се опитва да се дистанцира от новинарското съдържание. Но така и няма рецепта срещу манипулацията. Нещо повече – моделите, по които търсихме информация във виртуалното пространство ще претърпят големи промени. От клик върху линкове и сравняване на различни източници, вървим към все по-масово обобщаване и измиване на информацията, която ще идва във вид на готови отговори, миксирайки чуждо съдържание, писано с различни мотиви“, заяви в обръщението към колегите си Иванов. По думите му това ще направи все по-трудно разграничаването на истина от лъжа. Иванов отбеляза, че това ще създаде проблеми на създателите на съдържание, независимо от мащаба – както за големите медии, така и за сайтовете, защото трафикът към тях ще намалее значително, а тяхното съдържание ще бъде използвано от големите езикови модели. На глобално ниво това ще е огромен юридически и финансов казус. Това ще е тема, която ще ни занимава все повече  и повече, посочи той.   
Иван Гарелов каза за Светослав Иванов, че „наградата отива в един достоен човек“.
Журито присъди и две специални награди – на Поли Златарева от БНТ, водещ на предаването „Още от деня“, и на Любомир Огнянов, водещ на обзорното предаване по Нова нюз „Офанзива“. Поощрителна награда получи Анастасия Димитрова, водеща на предаването „Прайм Тайм“ по Евронюз България.
Събитието се проведе със съдействието на братя Диневи. Водещ на церемонията бе журналистът Бойко Василев.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари