Световна премиера на „Галактически концерт“ открива есенния „Европейски музикален фестивал“

Рекламирай в beZpartien.bg

Световна премиера на „Галактически концерт“ за пиано и оркестър от Георги Черкин открива есенното издание на „Европейски музикален фестивал“. Музиката ще бъде съпроводена от 3D мапинг шоу, събитието е на 16 септември в зала „България“, съобщават организаторите от „Кантус фирмус“.
По думите им това е първата крупна оркестрова творба от известния наш пианист Георги Черкин, написана специално за 23-тото издание на форума.
„Черкин има репутацията на един от най-харесваните и изявени български артисти, чиято клавирна кариера продължава вече над две десетилетия. Като внук на видния български композитор Георги Златев-Черкин, изпълнителят носи и творческия ген на своя прочут дядо. Още като ученик в Националното музикално училище в София Георги прави първите си композиционни опити. На 16 години той пише пиесата „Силата на живота“, отличена с награда на конкурса „Музиката и земята“. През последното десетилетие пианистът печели възторга на публиката и със своите майсторски оркестрации на популярни шедьоври от клавирната литература. От многобройните му аранжименти за пиано и оркестър особено любими са „Турски марш“ от Моцарт, „Лунна соната“ от Бетовен и „Годишните времена“ от Чайковски, които са изпълнявани на престижни концертни сцени в България, Германия, Унгария, Полша, Русия“, разказват от „Кантус фирмус“.
В края на 2022 година за първи път Георги Черкин се осмелява да посегне към по-голямото предизвикателство – свой собствен клавирен концерт с оркестър, в който има възможност да разгърне изцяло музикалните си идеи.
„Това друго мое амплоа винаги е било част от моите интереси и занимания. То е много съкровено за мен, но сякаш не беше дошъл моментът да представя своя самостоятелна творба на голяма сцена“, казва  Георги Черкин. Допълва, че темата на произведението е вдъхновена от космическите пространства, а в процеса на създаване голяма роля играе импровизацията, която му помага да достигне до яснота за цялостното звучене на творбата.
Пианистът ще бъде солист на премиерното изпълнение в партньорство с музикантите от оркестър „Кантус фирмус“ и диригента Григор Паликаров. Маестрото отдавна познава и редовно изпълнява оркестрови транскрипции на Георги Черкин. „Аз съм изключително любопитен да чуя творбата. Самото заглавие, което той е избрал, е впечатляващо и съм сигурен, че музиката ще бъде на нивото на това заглавие. Той ми сподели доста голяма част от своите идеи и очаквам вече да ги видя на партитурните листове“, коментира маестро Паликаров.
В програмата на вечерта ще звучи още музика от Пьотр Илич Чайковски („Вариации рококо“ за виолончело и оркестър) и Хенрик Виенявски (Брилянтна фантазия по теми из операта „Фауст“) в изпълнение на младите таланти Наума Найман (виолончело) и Диана Чаушева (цигулка). През 2022 година те бяха отличени с Голямата награда от Конкурса за млади инструменталисти „Кантус фирмус“ и сега предстои техният дебют като солисти на оркестъра. 
Оркестър „Кантус фирмус“ (предишно име – оркестър на „Класик ФМ“), който през миналия концертен сезон отбеляза тържествено 20-годишен юбилей, ще открие концерта с увертюра към операта „Вълшебният стрелец“ от Карл Мария фон Вебер.
„Европейски музикален фестивал“ продължава с още събития през октомври. „Фантазии и сонати” е клавирен рецитал на пианиста Людмил Ангелов с музика от Моцарт, Бетовен и Шопен, който ще се състои на 2 октомври в зала „България”. На същата сцена на 20 октомври предстои концерт на оркестър „Кантус фирмус” с творби от Бетовен под палката на маестро Росен Гергов и солисти Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев, (виолончело). На 27 октомври във Военния клуб предстои камерен концерт на Мила Георгиева и Георги Черкин с музика от Сарасате, Паганини, Дебюси, Равел и Франк. 
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *