Свищов е домакин на Националния фестивал на любителските камерни и кафе-театри за двадесет и втори път

Рекламирай в beZpartien.bg

В навечерието на Международния ден на театъра – 27 март, в Свищов бе поставено началото на XXII-то издание на Националния фестивал на любителските камерни и кафе-театри, който продължава два дни в камерната зала на Първо българско народно читалище (ПБНЧ) „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“.
Фестивалът бе открит от кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев. Той приветства всички театрали за всеотдайността им към изкуството и благодари на организаторите от ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ за техния труд и усърдие, чрез които събитието продължава да съществува вече толкова години. В словото си Генчев подчерта нуждата да съхраним това хубаво изкуство – театъра, и обясни неговата значимост в живота ни.
Програмата днес започна с представленията на Драматичен театър при Свищовското читалище с пиесата „Лизелоте и месец май“ от Жолт Пожгай и на Театрална група „Междузвездни таланти“ при НЧ „Св. Климент Охридски – 1858“ – Стара Загора с постановката  „Облог за мома“ от Панчо Панчев.
В следобедните часове на свищовската сцена ще излезе групата на Драматичен театър „Ботевград“ при НЧ „Христо Ботев – 1884“ – Ботевград, която ще представи „Пясъчен пъзел” от Яна Добрева. Първият фестивален ден ще приключи със спектакъла на театрална трупа „Бел Арт“- Белене „Лудории в съботната вечер” от Марсел Митоа.
В утрешния ден любителите на камерния театър ще видят постановката „Аз, тя и тя” от Валентин Красногоров на Театър „Трявна“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871”- Трявна. Театралната трупа „ЖАР” при НЧ „Пламък 2016”- Велико Търново ще представи „Анатомия на паяжината“ от Мария Станкова и „Игра на просяци“ от Георги Михалков. Детско – юношеско театрално студио „Магия“ при НЧ „Извор – 1873“ – с. Самоводене ще играе „Моцарт“ от Иван Радоев, а Театър „Цветан Станков” при НЧ “Иван Вазов – 1947” – Костинброд ще представи „Адът – това съм аз” от Стефан Цанев.
Награждаването на участниците и закриването на XXI-то издание на фестивала ще се състои на 23 март след представянето на всички състави.
Тазгодишното двадесет и второ издание на фестивала преминава под знака на 155-ата годишнина от отпечатването на „Устав на Българското читалище в Свищов” и 120 години от дарителския акт на Кирил Д. Аврамов за построяване на сграда за театър и читалище в Свищов. Събитието е посветено още на 170 години от рождението на Аника Такева Ханджиева – една от първите актриси в самодейния театър на читалището, изпълнила през 1870 година главна роля в драмата “Многосъстрадална Геновева”, която е първата пиеса на Свищовския театър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *