Свищов почита паметта на 12-те деца от града, загинали преди 20 години при катастрофа в река Лим

Рекламирай в beZpartien.bg

В Свищов ще бъде почетена паметта на 12-те деца, загинали на 4 април 2004 година при катастрофа в река Лим. Жители на града ще се съберат на градския гробищен парк в параклиса „Свети Дух“, изграден в памет на децата. Свищовски свещеници ще отслужат заупокойна молитва и панихида. Близки и роднини на жертвите на трагедията ще поднесат цветя и венци, съобщиха от пресцентъра на Община Свищов.
Оттам допълниха, че общинското ръководство ще се включи и във възпоменанията, организирани в Сърбия и Черна Гора. С официална церемония по полагане на венци и цветя ще бъде отбелязана годишнината от трагедията пред монумента „Ангелите от Лим“, издигнат на мястото на катастрофата от родителите на свищовските деца. Паметникът се намира близо до сръбското село Гостун, разположено между Черна гора и Сърбия.
На 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибира с автобус от екскурзия в хърватския град Дубровник. Към 22 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Преполе в Сърбия.
При спасителните операции са спасени 38 души. Злополучната катастрофа отнема живота на 12 свищовски деца – Антоана Евтимова, Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Светослав Колев, Глория Георгиева и Юлиян Манзаров.
С почетен знак – медал „За хората с добри сърца“ от Фондация „Помогни на нуждаещите се“ са наградени трима граждани на Черна гора – Изудин Пушия, Сасеб Баличевич и Есад Кощреба, участвали активно в спасяването на българските деца. Отличията им са връчени от изпълнителния директор на фондацията Георги Найденов.
Удостоени са и представители на институции и граждани, взели участие в акцията по спасяването на децата. Сред тях са началникът на сръбската противопожарна служба, кметът на Приеполе, началникът на пожарната в града, началникът на полицията в Приеполе, както и Зухдиа и Заим Ахметович, които са баща и син.
На тържество в Средното професионално училище в Плевля група ученици са наградени за участието си в спасяването на българските си връстници. Сред тях са Владо Попович, Иван Кочало, Здравко Свръкота, Небойша Йоксанович, Боян Мърдак, Младен Василевич, Никола Гачевич, Славиша Манойлович, Джордже Терзич, Деян Милинкович и Денко Ненадич. Това показва справка на отдел „Справочна“ на БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *