НачалоСвятТалибаните празнуват!

Талибаните празнуват!

Днешният ден е обявен за празничен в Афганистан – талибаните честват първата годишнина от връщането си на власт след изтеглянето на американските сили. В страната измина година, белязана със силен спад в правата на жените и дълбока хуманитарна криза, предадоха Франс прес и телевизия „Франс24“.

На 15 август 2021 г. ислямските фундаменталисти завзеха без бой столицата Кабул след светкавична офанзива в цял Афганистан срещу правителствените войски, объркани заради изтеглянето на силите на и след двайсетгодишна военна намеса в страната.

„Изпълнихме своя дълг, наложен от джихада, и освободихме страната си“, резюмира Ниаматуллах Хекмат, един от талибанските бойци, влезли в Кабул на този ден – едва часове след бягството от страната на сваления Ашраф Гани.

Освен обявяването на днешния ден за празничен, до момента не е оповестена никаква официална тържествена церемония във връзка с годишнината. Държавната телевизия обаче посочи, че ще излъчва специални програми, без да даде уточнения.

Талибанските бойци приветстват годишнината, откакто са поели държавното управление, но същевременно агенциите за хуманитарна помощ са разтревожени, тъй о половината от 38-милионното население живее в изключителна бедност.

Твърде бързо и въпреки първоначалните си уверения новите господари на страната до голяма степен се върнаха към крайно строгото тълкувание на исляма, характерно за първото им управление от 1996 до 2001 г., ограничавайки много силно правата на жените.

За жените днес са недостъпни редица публични длъжности, забранено им е сами да пътуват извън града, където живеят. През март ислямистите отново затвориха за момичета вратите на гимназиите и колежите – едва часове след отдавна обявеното им отваряне за тях. А в началото на май върховният водач на талибаните нареди жените да носят навън дреха, изцяло покриваща тялото, за предпочитане бурка.

„Откакто дойдоха, животът изгуби смисъл“, въздиша Огаи Амайл, жителка на Кабул. „Отнеха ни всичко, влязоха дори в личното ни пространство“, вайка се тя.

Афганистанците признават, че с края на войната и връщането на талибаните насилието в страната е намаляло. Мнозина от тях обаче силно страдат от острата икономическа и хуманитарна криза.

„Хората, влизащи в нашите магазини, толкова се оплакват от високите , че ние търговците раво намразваме работата си“, разказва Нур Мохамад, търговец от южния град Кандахар, люлка на талибанското движение и център на властта им.

В очите на ислямистките бойци впрочем радостта от победата засенчва сегашната икономическа криза. „Може да сме бедни, може да ме трудности, но бялото знаме на исляма вече винаги ще се рее високо в Афганистан“, коментира един от тях, носещ дежурство в столичен парк.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО