Тази вечер откриват големия Граовски събор „Видовден“ в Брезник

Тази вечер откриват големия Граовски събор „Видовден“ в Брезник. Празникът, който ще се състои на градския площад, започва в 20:30 ч. със слово на кмета на общината Васил Узунов.
За веселото настроение на брезничани и гостите на града ще се погрижи ансамбъл „Гоце Делчев“. Фойерверки ще озарят финала на първия ден на събора. 
Утре ще се състои турнир по футбол и волейбол за деца и ветерани. В следобедните часове самодейни колективи от общината и гостуващи читалища ще изнесат фолклорна програма пред сградата на Общинския исторически музей в града. Вечерта меломаните ще се насладят на концерт на популярния изпълнител Владимир Ампов – Графа. В неделя ще бъде отслужена тържествена литургия в храм „Св. Георги Победоносец“. 
Съборът „Видовден“ е най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена в землището на брезнишкото село Бабица. Честванията не са били прекъснати и по време на социализма, когато в местността „Бърдото“ над града е организиран Окръжен фестивал на изворното народно творчество, по-известен сред местното население като „надпяване“. През 1990 г. мястото на провеждането на събора е преместено в централната част на Брезник. В миналото срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението вида. Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. В Граовско „Видовден“ се почита като празник на здравето на очите и против слепота. Той е тачен и защото на този ден са били пренесени костите на 148 български войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността Чуряк край Брезник. Признателните брезничани вдигнали паметник на героите в Градската градина. 
В наши дни съборът „Видовден“ продължава три дни. Сега той се съпътства от богата музикална програма и различни по вид прояви. През 2013 г. Брезник патентова словната марка „Граовски събор Видовден“, а през 2020 г. и графичното му изображение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари