Тази вечер в Казанлък избират 56-ата Царица Роза

Тазгодишната Царица Роза на Казанлък ще бъде избрана тази вечер измежду 24 претендентки, а спектакълът по избора ще се състои в Дома на културата „Арсенал“. Това каза за БТА заместник-кметът по хуманитарни политики Сребра Касева. Това е 56-ото издание на престижния конкурс, който този път ще премине под мотото „Казанлък ви обича“. Голямата изненада за публиката, както и за участничките, е това, че победителката ще получи право на участие в конкурса „Мис България“. 
Освен възможността да се включи в надпреварата с най-красивите жени в страната, Царица Роза ще получи още възможността за традиционното пътуване до Япония, а през следващата една година избраната тази вечер Царица Роза ще бъде посланик на Казанлък на международни изложения и туристически борси по целия свят, каза още Касева.
Заместник-кметът напомни, че през годините конкурсът „Царица Роза“ се променя и надгражда, но винаги поставя началото на програмата на дългоочаквания Празник на розата. „Това не е просто конкурс за красота, а е един красив спектакъл, който казанлъчани очакват цяла година“, посочи тя. И тази вечер претендентките ще се представят пред публиката в три кръга, а победителката ще бъде избрана от жури, което ще бъде определено непосредствено преди спектакъла.
В дългогодишната история на конкурса има много интересни моменти, посочи Сребра Касева. Първата Царица Роза на Казанлък е Стефка Таралежкова, избрана през 1960 година, а осем години по-късно се взима решение Царицата да бъде избирана ежегодно. През 1968 година е и официалният избор на първата Царица на града – Радка Дерелиева. В отделните периоди конкурсът се организира по различен начин. През 70-те и 80-те години на миналия век например Балът на розата е след абитуриентските вечери през май, а Царица Роза се избира сред предварително подбрани кандидатки, предложени от училищните комсомолски организации. 
През 2012 година в конкурса има доста нововъведения, разказа Касева. Тогава кандидатките се включват в каузата на кмета Галина Стоянова „В името на розата“ и помагат за изнасяне на експонати от влажното мазе на стария Музей на розата в новоизградения такъв. „През същата година са изработени и първите критерии и регламент за конкурса. Освен външния вид, важни изисквания стават и интелектът, поведението и артистичността на момичетата, а подготовката им става с помощта на професионални хореографи“, посочи тя. Конкурсът е предшестван от програмата „Пътят към короната“, в рамките на която кандидатките се обучават на етикет и се запознават по-подробно с културата и историята на града. 
Отново през 2012 година по идея на Галина Стоянова Празникът на розата прераства в едномесечен фестивал, каза още Сребра Касева. След дългогодишни усилия той е патентован през 2021 година, а тази година патентът беше подновен за още десет години, коментира тя. Той е наложен като противодействие на опити на физически и юридически лица да организират събития, подобни на розобер и празници и ритуали, свързани с него.
Днешният спектакъл ще постави началото на разнообразната програма по повод 121-я Празник на розата в Казанлък, чиято кулминация е на 31 май, 1 и 2 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари