Театралният и видео проект „Изиграй ми приказка“ провокира любопитството на децата с увреден слух

Театралният и видео проект „Изиграй ми приказка“ провокира любопитството на глухите деца към художествената литература и изкуството. Това става чрез специално разработени театрализирани версии на класически романи и приказки – „Косачи“ от Елин Пелин, „Златното момиче“, „Котаракът в чизми“ от Шарл Перо и „Автобиография“ от Бранислав Нушич, разказват инициаторите на проекта.
Проектът „Изиграй ми приказка“ се състои от няколко етапа, които включват разработването на специален уъркшоп по художествен жестов език, репетиционен процес, представяне и заснемане на театрализираните приказки. Предстои и заключителен етап, в който ще бъде направено цялостен външен анализ на резултатите от проекта. 
В първата част четири драматизирани литературни произведения бяха представени пред ученици и учители от специалното училище за деца с увреден слух „Проф. Дечо Денев” в София. Срещата между учениците и актьорите беше изключително вълнуваща. След всяко представление децата имаха възможността да влязат в ролите на актьорите и да се опитат да изиграят приказките, да кажат репликите (използвайки жестов език), и да облекат костюмите на актьорите от представленията. През този опит децата успяха да се докоснат отблизо до произведенията и буквално „да влязат в обувките на героите“, разказват организаторите.
„Вторият етап представя заснетите готови етюди, които имаме удоволствието да предоставим за свободно гледане в YouTube, в канала на фондацията ни. Филмираните приказки ще бъдат ползвани като помощен учебен материал от трите специализирани училища за деца с увреден слух в България – „Дечо Денев” в София, „Проф. д-р Стоян Белинов” в Пловдив и „Свети Иван Рилски” в Търговище. Ресурсите ще бъдат предоставени и на центрове, училища със смесено обучение и неправителствени организации, както и на всяка организация, която заяви интерес и желание да ги ползва в извънкласни занимания“, разказват от „Арт бюро“.
„Литературата в училищата за деца с нарушен слух се оказва сред предметите, които затрудняват учениците. За тях се оказва предизвикателство да се потопят в поетиката на езика, което е и основната бариера пред усвояването на материала. С проекта „Изиграй ми приказка“ целим да подпомогнем въображението на децата, образното мислене, което в последствие да доведе и до изграждането на потребност от култура и изкуство. До голяма степен това се оказват и едни от пречките пред активното участие на глухата общност в културния живот“, коментира Албена Тагарева от „Арт бюро“.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари