Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за предстоящия вот „две в едно“ утре

Номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за предстоящите на 9 юни избори за Европейски парламент и Народно събрание, ще бъдат изтеглени в Министерството на електронното управление утре от 10:00 часа, съобщиха от ведомството. 
Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев. Поканени да присъстват са и представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), на обществения съвет към ЦИК, както и членове на парламентарно представените партии.
По-рано този месец от ведомството съобщиха, че до края на април ще приключи актуализирането на методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация. 
ЦИК реши на местния вот на 29 октомври миналата година гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Причината за това бе липсата на решение от Министерството на електронното управление за удостоверяването на машините.
Съответствията на устройствата за машинно гласуване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българският институт по метрология.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари