НачалоСвятТехеран съветва САЩ да не леят крокодилски сълзи за иранците, а да...

Техеран съветва САЩ да не леят крокодилски сълзи за иранците, а да гледат своя народ

Иран разкритикува за допълнителните санкции, наложени заради продължаващите и в ислямса република, съобщава ТАСС.

„Правителството на а на САЩ Джо Байдън продължава неуспешната си на упражняване на максимален натиск върху Иран, като същевременно пролива крокодилски сълзи за бата на бунтовниците“, заяви говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани.

Той подчерта, че „съюзниците и защитниците на терористите в Запада трябва да си затворят устите и да помислят за натрупаните кризи, от които страда собственият им народ“.

В сряда САЩ наложиха санкции срещу няколко физически лица и срещу Imen Sanat Zaman Fara – иранска компания, която произвежда бронирани превозни , заради протестите в страната.

От Министерството на финансите на САЩ посочват, че наказателните мерки са засегнали главния прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери, Хосейн Маруфи, заместник-координатор на милицията „Басидж“, и Мослем Моин, началник на щаба на киберпространството на „Басидж“.

Според информационната агенция IRNA този път санкциите на САЩ са били съобразени с древния ирански празник Шаб-е Ялда, празнуван в най-дългата нощ на годината по време на зимното слънцестоене.

На 17 септември в Иран избухна вълна от протести след та на 22-годишната кюрдка Махса Амини. Според официалната версия моралната полиция е задържала Амини за неправилно носене на хиджаб. При разпит тя е получила инфаркт, който е довел до нейната смърт. В социалните мрежи обаче се твърди, че Амини е била бита от полицията.

По данни на саудитския вестник Asharq Al-Awsat митинги и шествия за два месеца и половина са обхванали 157 града. Демонстрантите призоваха за демократична промяна, осъдиха репресиите на властите и поискаха освобождаването на арестуваните. Според изданието общо над 18 000 души са били задържани в Иран от средата на септември. Около 59 активисти и 49 на реда са били убити при потушаването на безредиците.

Източник: ТАСС

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО