Теренът до новия храм в Габрово става парк

Теренът до храм „Св. Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ в Габрово ще се превърне в парк. Това съобщават от Община Габрово. 
Територията, разположена срещу училище „Св. Св. Кирил и Методий“, която от запад граничи с бул. „Могильов“, а от юг с ул. „Напредък“ и храма, ще стане ново зелено пространство за физическа активност, общуване, отдих, игра и забавления на открито за деца и възрастни. Паркът включва алейна мрежа, зелени площи, кътове за отдих с парково оборудване и обзавеждане, площадки за игри и спортни занимания, включително система за осветление  и видеонаблюдение, места за прилежащо паркиране по ул. „Петър Михов“ и достъпна среда за  хора в неравностойно положение, информират от местната администрация. 
От Община Габрово посочват, че е предвидено засаждане на нови видове иглолистни и широколистни дървета и храсти, оформяне на цветни лехи и затревяване, поливна система, подземно събиране на отпадъците, площи, които ще предоставят възможност за осъществяването на събития.
Новият парк ще има няколко зони. В тази за обществено обслужване ще бъде създадено уютно пространство с кафене с панорамен изглед към сърцето на парка. В детската зона са проектирани две площадки за деца от нула до три години и от три до 12 год. Площадката за най-малката възрастова група ще бъде в непосредствена близост до кафенето. Площадката за по-големи деца ще предлага възможност за игри и приключения. Обектът е одобрен за финансиране от Инвестиционната програма към държавния бюджет с прогнозна стойност около 2 800 000 лева. До края на месеца Общината ще обяви обществената поръчка за избор на изпълнител, информират още от местната администрация. 
БТА припомня, че през ноември 2022 година, Община Габрово събираше предложения от архитекти и проектанти за оформлението на пространството. Църквата „Св. Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ бе осветена тържествено на 1 ноември 2021 г. и е построена след вековно прекъсване в създаването на нови църкви в Габрово. Храмът отвори врати за миряни след освещаване от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари