Тленните останки на цар Фердинанд „се завръщат“ в България до месец

Тленните останки на цар Фердинанд „се завръщат“ в България, съобщиха от Фонд „Цар Борис и Царица Йоанна“ към Царския дворец „Врана“. Очаква се пренасянето на тленните останки от Кобург в София да се случи до месец. 
След кончината му в Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин“ в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки голямото му желание и това на близките му, посочиха от фонда в официално съобщение, изпратено до медиите.
След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитети, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех, въпреки добрите намерения на организаторите им. Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец „Врана“ в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни, пише още в съобщението. 
Още подробности ще бъдат дадени в навечерието на самия акт, уточниха от фонда.
БТА припомня, че цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари