Толерантността и сътрудничеството между културните общности обсъдиха на среща служебният премиер Димитър Главчев и главният мюфтия Мустафа Хаджи

България е пример за толерантност и сътрудничество между различни културни общности. Това мнение e споделено по време на среща между служебния министър-председател Димитър Главчев и главния мюфтия Мустафа Хаджи, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
В разговора участваха също служебният министър на образованието и науката Галин Цоков и главният секретар на изповеданието Джелал Фаик. 
„Толерантността се възпитава от най-ранна възраст и затова и темата за образованието е ключова”, подчерта премиерът Главчев, цитиран в съобщението. Той изрази принципна подкрепа за общи инициативи, които да възпитават в децата познаване на различните култури и обичаи. Обсъдено бе и функционирането на трите духовни училища към Главното мюфтийство в Момчиловград, Шумен и Русе. Те провеждат обучение по утвърдените програми на Министерството на образованието и науката, а министерството контролира дейността им чрез регионалните управления по образование. На контрол подлежи и обучението по религия ислям, което следва нашата ортодоксална мюсюлманска общност, посочват от правителствената информационна служба.
Д-р Хаджи сподели как се осъществява обучението на децата в тях и съчетаването на светското с духовното образование. В тази връзка той посочи, че са подадени документи в Министерството на образованието и науката за разкриване на нова образователна институция – в София.
Премиерът Главчев увери, че могат да разчитат на подкрепа на държавата за максимално бързи административни срокове и процедури. Участниците в срещата обсъдиха и възможността за акредитиране на Висшия ислямски институт като висше училище по Закона за висшето образование. Министър Цоков обясни какви са изискванията и стъпките за изпълнение на законовите разпоредби, за да стане това възможно.
На среща в края на април служебният министър-председател Димитър Главчев изрази готовност служебният кабинет да осигури финансови средства, с които да бъде подпомогната дейността на Националния съвет на религиозните общности в България. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари