НачалоСвятТотален провал за Путин, не постигна нито една от стратегическите си цели...

Тотален провал за Путин, не постигна нито една от стратегическите си цели в Украйна

Военната на в е тотален провал, защото окупаторите не са постигнали нито една от поставените цели. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Express.

Пред британските депутати министърът заяви, че в началото на пълномащабната война Русия е смятала да приключи тази кампания за един месец, но вече 194 дни след непредизвиканата агресия не е постигнал нито една от стратегическите си цели.

Руският Владимир Путин искаше да свали властта в Киев, да превземе столицата и Украйна да капитулира. Но вместо това руса армия беше разгромена в Киевска област, а сега украинските въоръжени сили водят контраофанзива в Херсонска и други области на страната. „Смята се, че към днешна дата над 25 000 руски войници са загубили живота си. Ако включите убитите, ранените и дезертиралите, общият брой на загубите сред руската армия е 80 000“, каза британският военен министър.

„Това ще има дълготрайно въздействие върху руската армия и нейната бъдеща бойна ефективност“, посочи Бен Уолъс. Относно украинската контраофанзива в южния украински град Херсон, Уолъс каза, че „Украйна е нанесла сериозни щети на редица речни съоръжения с цел ограничаване на руската логистична подкрепа“. Украинските сили по думите му постигат реален редък, но боевете са тежки.

Британският министър на отбраната каза, че правителството в Лондон работи върху допълнителен пакет от подкрепа за Украйна. Великобритания е една от страните, оказали най-голяма подкрепа на Украйна след 24 февруари, когато Путин започна тази непредизвикана война. Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че въоръжените сили на Украйна са започнали контранастъпление в различни посоки, не само в Херсонска област. Той отказа да даде повече подробности, за да може руските нашественици да бъдат „приятно изненадани“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО