Това беше правилният политически път, каза за БТА по повод 20 години от членството на България в НАТО о. р. подполковник Милчо Начев

Рекламирай в beZpartien.bg

Това беше правилният политически път, който трябваше да бъде извървян, въпреки че съществува разделение „за“ и „против“ членството ни в Алианса. Това каза за БТА о. р. подполковник Милчо Начев, участник в мисии на НАТО в Ирак и Афганистан, при откриването на виртуалната изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ в пресклуба на БТА в Ямбол.
Според него за българската армия доста труден е бил предприсъединителният процес, който започна през 1990 г. „Трябваше първо да се промени нашето мислене, защото уставите и регламентиращите документи, по които дотогава работихме, бяха насочени за работа по съветския метод“, каза Начев. Липсата на подготовка по английски език е било другото предизвикателство за голяма част от нашите офицери, добави той.
„Вече като натовски офицери имахме възможност да работим в многонационалните щабове и там видяхме, че хората и техниката ни са изоставащи в системата на НАТО. Първо, защото бяхме все още с руската техника и устави, трябваше в движение да изучаваме и прилагаме стандартните оперативни процедури на НАТО“, каза още о. р. подп. Милчо Начев.
По думите му, въпреки трудностите в началото, българската армия е успяла да защити името си и е показала на съюзническите сили, че мястото на България е в НАТО, „с логистичната подкрепа на нашите партньори, защото доста изоставахме тогава и в това отношение. В определени моменти ни подпомагаха и с боеприпаси“, допълни о. р. подполковник Начев. 
Той е участник в две мисии в състава на силите на НАТО. В първата, през 2004 – 2005 г., е заместник-началник щаб на Четвърти пехотен батальон на контингента в Ирак, а във втората, през 2012 – 2013 г., е национален командир на контингента ни в Кандахар. „Предварителната психологическа подготовка трябва да бъде на ниво, защото отиваш на война. Всеки един ден е рисков и опасен, тъй като си в бойна обстановка“, каза Начев.
Според него и днес осезаемо се чувства изоставането в техническо отношение на армията ни. „Войната започна да приближава около нас, а се оказа че ние не сме подготвени с техника. Много пъти съм заявявал, че тези самолети, които сега купихме, трябваше да бъдат купени поне преди 15 години“, подчерта офицерът от резерва. 
Милчо Начев е бивш командир на 42-ри механизиран батальон в Сухопътни войски, а после бе и директор на Музея на бойната слава в Ямбол. Той коментира и предстоящото базиране на многонационална бригада във войскови район „Кабиле“ край Ямбол – тема, която разделя общественото мнение в града и региона.
„Исторически, в Ямбол винаги е имало чужди бази. Като се погледне още от римския легион, който е бил тук в Кабиле, премине се през немската база за цепелини в Ямбол и се стигне до руските бази – Ямбол има стратегическо място в България и е свързан с изграждането на такива бази“, обясни Начев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *