НачалоСвят"Това е най-ефективният начин да ударим силно приходите на Путин"

„Това е най-ефективният начин да ударим силно приходите на Путин“

Министрите на финансите от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) ще обят на днешната си предложението на администрацията на американския Джо Байдън за налагане на таван на те на руския петрол. Това съобщиха от Белия дом, предаде Ройтерс.

„Това е най-ефективният начин да ударим силно приходите на (руския президент Владимир) “, което също ще намали и глобалните цени на енергията, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери. Въпреки че износът на петрол от достигна до най-ниските си нива от миналия август насам, приходите от него през юни се увеличиха със 700 милиона долара на месечна основа заради по-високите цени. Това е с 40 на сто над средното ниво на руските приходи от петрол за миналата година, съобщи по-рано Международната агенция за енергията (МАЕ).

На този фон високопоставени представители на Запада предложиха чрез таван на цените на руския петрол да се ограничат плащанията от рафинерии и търговци за закупуването му – ограничение, която според Кремъл Русия няма да спазва и може да осуети, о продава петрола си на държави, които не се съобразяват с ценовия праг. Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и обмислят и други алтернативи, включително блокиране на транспортирането на руския петрол.

Американският финансов министър Джанет Йелън и британският ѝ колега Надим Захауи обсъдиха плана за ограничаване на цените и поддържането на икономическите нужди на , съобщиха от американското министерство. „В момент, когато войната на Русия доведе до високи цени на енергията в световен мащаб, мисля, че горната граница на цените е един от най-мощните инструменти, с които разполагаме, за да се борим с инфлацията, като гарантираме стабилен по от петрол към световните пазари на по-ниски цени“, заяви Йелън преди началото на срещата. Това ще намали приходите на Москва, с които води войната си срещу Украйна, допълни тя.

Някои търговци и анализатори на петролния пазар обаче изразиха съмнения, че таванът на цените ще постигне желания ефект, тъй като Русия има начини да транспортира петрола си до азиатски държави без участието на западни застрахователни компании. Също така Москва може да спре част от износа, след което да последва скок в цените на енергията, опасяват се те.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО