Това е опит за отмъщение от страна на ПП-ДБ, че нещата не продължиха, каза Румен Христов за предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание

От страна на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) това е един опит за отмъщение за това, че нещата не продължиха. Това каза в предаването „Още от деня“ по Българската национална телевизия председателят на СДС и зам.-председател на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Румен Христов по повод предсрочното освобождаване на председателя на парламента Росен Желязков, гласувано днес в Народното събрание от ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН).
Той подчерта, че Росен Желязков е много добър юрист, диалогичен и ерудиран човек. Не заслужаваше това, добави Христов.
За това дали са зависими ГЕРБ-СДС от председателя на ДПС Делян Пеевски, Христов каза: „Пеевски и ДПС бяха добри и помагаха, когато ставаше дума за промените в Конституцията, които изискваха две-трети. Без гласовете на ДПС ние нямаше да ги постигнем тези две-трети. Те нямаха никакъв представител в изпълнителната власт, както и ГЕРБ-СДС, с изключение на Мария Габриел. Всички по-важни въпроси бяха решавани между нас, защото ние имахме 132 народни представители. Не мога да кажа, че едно мнозинство, което разполага с достатъчен брой мандати, ще бъде направлявано или водено от една друга политическа формация, която не е в коалицията“, обясни той.
В отговор на въпрос защо не са гласувани законите, заради които не получаваме второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), лидерът на СДС каза, че са гласувани повече от 20 закона, свързани с плана. „Всички, които са минали на комисии, са разгледани. Това е едно от обвиненията към Росен Желязков. Каквото можахме, направихме. Друг е въпросът, че правителството се забави доста“, обясни той.
По думите му ГЕРБ-СДС не са имали друг полезен ход, освен да прекратят ротационното управление с ПП-ДБ.
Според него България има нужда от стабилност –  „не само заради нашите избиратели, но и заради нашите външнополитически партньори, които искат да знаят с кого си говорят по важните теми“. 
Много неща бяха направени аматьорски от „Продължаваме промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) се държаха по-мъдро в този период. ДБ имаха малко представители в това правителство, основно бяха от ПП, допълни Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари