Това, което се вижда тук, е изключително и показва на какво сме наследници, каза служебният министър на културата в Хераклея Синтика

Това, което се вижда тук, е изключително и показва на какво сме наследници, каза служебният министър на културата Найден Тодоров в античния град Хераклея Синтика край Петрич. Той посети археологическия обект и видя мраморната статуя, която археолозите откриха там преди дни. 
Днес живеем във време, в което сме се захванали с някакви битовизми, с дребнотемия и забравяме кои сме и на каква територия живеем, каза министърът. Той посочи, че това, което може да се види на Херкалея Синтика, показва, че всъщност имаме огромна база за самочувствие. Имаме огромна база да бъдем горди и да вървим напред с гордо вдигнати глави. За тази цел, разбира се, първо трябва да се даде възможност на археолозите да свършат своята работа, защото в моментът, в които подобни обекти бъдат показани на света, България ще бъде под общия прожектор на всички и това е моментът, в които ние ще може да бъдем горди от това, което сме, каза още Найден Тодоров. 
Той посочи още, че днес повече от всякога имаме нужда да си напомняме, че не сме случайни и не живеем на случайно място. Изключително съм впечатлен от това, което видях и трябва да кажа, че държавата е помагала, ще продължава да помага и подобни открития само ще бъдат допълнителен стимул за увеличаването на тази помощ, каза министър Тодоров. Защото хората навсякъде осъзнават, че благодарение на това наследство, което имаме, ние можем да продължим напред, допълни той. 
На журналистически въпрос относно това, че част от археологическия обект се намира в частен имот и създава спънки, служебният министър отговори, че археологическите ценности са публична държавна собственост и всичко, което е открито на територията на страната, е публична държавна собственост. Той обясни, че има нужда от съдействието на хората в такива случаи, но при липса на такова влизат в сила други разпоредби на законите. Аз ще очаквам официален документ от Общината, за да започне необходимата процедура, за да се случат нещата, така, както трябва, каза министърът. 
Относно увеличаването на средствата за археологическия обект, служебният министър Тодоров коментира, че има отпуснати 30 хил. лв. за този проект и това е поредната малка част. Когато се открият подобни обекти, логично е, че държавата ще започне да стимулира тяхното разкриване, защото държавата има нужда от това, хората имаме нужда от това. Всеки един се гордее с Хераклея Синтика, каза той. Министърът обясни още, че във времето средствата ще бъдат увеличени. Предстоят и разговори в Министерски съвет и в парламента, добави той. „Няма как да вървим напред, ако не си знаем миналото. За тази цел, нека първо открием миналото, а за тази цел ни трябват пари, държавата ще ги даде“, каза Найден Тодоров. 
Ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински каза пред журналисти, че без държавата, която е стопанин, специалистите не може да се справят. Проблемът с частните имоти не е само тук. На Хераклея Синтика, може би е по-стар, по-изострен, но без държавата да си заеме мястото, и общините не могат да се справят, коментира той. Проф. Вагалински каза още, че в последните години екипът отлично взаимодейства с Общината, но тя има някакъв предел и ако не се намеси принципалът, дейностите не може да продължат напред. 
Ръководителят на разкопките коментира още, че намерената преди дни статуя ще помогне най-после да реши проблемът със собствеността. „В източна посока от този частен парцел има друг, с който проблемът не е решен. Този парцел е в централната част на града. Там има порта и светилища. Но просто държавата трябва да съдейства, защото някои хора направо са се самозабравили“, каза Вагалински. 
Относно преместването на статуята Вагалински коментира, че се чакат реставратори и реконструктори, за да бъде избран най-верният път. По думите му до края на седмицата статуята трябва да е стигнала до музея в Петрич. 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари