Характерната за село Макариополско, област Търговище, дърпана баница беше представена на традиционен празник в населеното място. Топлият есенен ден събра местни хора и гости на площада за осмото издание на проявата, организирана от Народно читалище (НЧ) „Минчо Иванов-1912“ и кметството.
Не беше подмината традицията кулинари от близо и далеч да представят своите умения и майсторлък в конкурса „Баницата – вкусното изкушение”. Надпреварата е три категории: солени, сладки и нетрадиционни баници. Тестените изделия оценява гостът на празника Иван Звездев.
Освен това организаторите подредиха десетки тави с прясно приготвени баници, от които дошлите на празника можеха да си купят. Приготвена бе и макариополска пилешка чорба по рецепта на старите майсторки от селото.
На открито имаше и демонстрации по дърпане на баница.
За БТА Кремена Маринова разказа, че тя е здравословна, защото тестото се замесва само с хладка вода, една чаена лъжица сол и четири-пет капки оцет, за да се дърпа по-лесно. Тестото е средно твърдо и се правят питки с големи, според диаметъра на тавата, в която ще се пече. Топчетата се оставят за около 20 минути. След това топчето се слага в разтопена свинска мас и започва да се раздърпва. Кората се поръсва със сирене, нагъва се и се пече. Маринова сподели, че се е учила на приготвя баница от своята баба. Първия й досег с тестото е, когато е била на 6-7 години. Приготвя сама малка тавичка и до днес помни думите на дядо си, че нейната баница е по-вкусна от тази на баба й – доказана майсторка.
Организаторите от читалището бяха подготвили богата музикално-танцова програма. За доброто настроение на участниците в празника се погрижиха северняшкият народен певец Петър Кирилов, фолклорен клуб „Омая“ и фолклорен клуб „Заедно – ръка за ръка“ от Търговище, съставът към НЧ „Минчо Иванов-1912“, Мая Василева и други индивидуални изпълнители към културната институция.