Традиционното Гайдарско надсвирване в Гела ще се състои от 2 до 4 август

Изпълнители и ценители на родопската каба гайда от България и чужбина се очакват за традиционното Гайдарско надсвирване в Гела, което ще се състои от 2 до 4 август, съобщиха организаторите. Тазгодишното 21-во издание на гайдарския фестивал се организира от фондация „Наследство в бъдещето“,  която е организатор и на Роженския събор през последните години, информират от кметството в Широка лъка.
Родопска музика в изпълнение на каба гайди ще звучи на Илинденските поляни над Гела в 4-те дни на празника. Програмата ще започне с гайдарското надсвирване на 2 август, а на 4 август е предвиден съборът на местните родове, който от векове среща фамилиите на Гела. Гайдарите от страната и чужбина ще се представят в конкурсната и фестивалната програма.  В надсвирванията могат да се включат и изпълнители на джура гайда, уточняват организаторите.  
Гайдари ще провеждат на съборните поляни безплатни уроци и уъркшопове за свирене на емблематичния за Родопите музикален инструмент.  Наред с надсвирването ще има и нови състезания като конкурс за най-дълго свирене на гайда без почивка.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари