НачалоБългарияТрима експерти за това, свикнахме ли със служебните правителства

Трима експерти за това, свикнахме ли със служебните правителства

В интервю за трима експерти- политолозите Димитър Ганев и Теодора Йовчева и социологът Алексей Пампоров, коментират нагласите на българите след няколкото служебни кабинета, назначени от а Радев и управляващи вече повече от последното редовно правителство Ето и техните мнения:

Димитър Ганев

Част от хората приемат вече служебните правителства о нещо нормално, а това означава и друго – да приемеш, че няма проблем да има власт, която не се контролира от парламента. Проблемът обаче не е само в това. България има нужда от редовно правителство, първо, защото редовното правителство има зад себе си парламентарно мнозинство, а управлението е свързано и със законодателна дейност. Служебното правителство по изключение оперира в режим на работещ парламент, а и събирането на мнозинство за инициатива на винаги ще бъде много трудна. И вторият аргумент срещу дългото управление на служебни правителства е силно ограниченият им времеви хоризонт, който не позволява да се правят сериозни реформи, да се заложи дългосрочна , да се поема ангажименти с международни партньори и прочее.

Теодора Йовчева

В известна степен да. Въпреки това, фактът, че според социологически проучвания повечето българи искаха правителство в рамките на 48-ото Народното събрание, показва, че не е загубен парламентарният рефлекс и очакванията са именно представителният и законодателният орган – парламентът, да излъчи редовно правителство. Това за мен е ясен знак, че повечето граждани се придържат към приетото държавно устройство, възприели са го и държат именно то да излъчи управлението.

Алексей Пампоров

Несъмнено. Служебните правителства са най-големият кошмар за политическия елит. Последните три служебни кабинета бяха по-скоро много успешни в стабилизирането на страната и във възстановяването на пазарните механизми и частичното пресичане на корупционните практики.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО