Тримата финалисти от конкурса за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ в Русе подготвят своите пиеси

Тримата финалисти от националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ – Бюрхан Керим, Деян Ангелов (Северна Македония) и Михаил Цанков, организиран от Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе, от днес подготвят своите пиеси.
„Вече се стремим конкурсът да бъде с международно участие и с устойчива формула, като много добре се възприе тя да е под формата на ателиета“, каза директорът на Русенския театър Боян Иванов. 
По думите му по този начин младите режисьори имат възможност да се видят с конкретни хора от трупата, с които после да работят. 
„Защото освен плакет и грамота, ние реализираме най-добрата идея през следващия сезон“, каза още Иванов. 
Кметът на Русе Пенчо Милков каза, че се радва, че градът е домакин на конкурс за млади режисьори. 
„Задачата ми беше трудна, защото постъпиха 11 качествени предложения. Темата е „Илюзии“ и точно тук, в тяхната позитивност, я припознах“, каза селекционерът Ина Шкарова. 
Бюрхан Керим е завършил режисура и актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Той ще представи пиесата „През пустинния град“ от Кинш ел Сар (по „Арабската нощ“ от Роланд Шимелпфениг). 
Деян Ангелов от Северна Македония завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Маргарита Младенова. В конкурса ще покаже своя прочит на „Излезе ангел от мъглата“ по текст на съвременния руски драматург Пьотр Гладилин.    
Михаил Цанков завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ, в класа на проф. Пламен Марков. Участие в конкурса му осигури пиесата „Иванов“ от Чехов.
В съпътстващата програма на конкурса е представянето тази вечер на мемоарната книга на режисьора Станчо Станчев „Монолог на режисьора“. Актрисата Весела Бабинова ще гостува на 20 юни (четвъртък) с моноспектакъла „Пистолет в торнадо“, а на 22 юни (събота) ще има дискусия „Режисьорът като социална роля“, която ще разгледа мястото на младите режисьори не само в театъра, ами и тяхната социална роля.
Тримата финалисти – Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков, ще бъдат оценявани от жури в състав Ангелина Георгиева – театровед, Клаудио Гроза – драматург, и Ивайло Ненов – режисьор. Публиката също ще присъди своята награда чрез гласуване, а награда за „Актьорско постижение“ ще бъде връчена от фондация „Косьо Станев“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари