Трите спасени мечета миналата година са върнати отново в дивата природа

Трите спасени мечета миналата година са върнати отново в дивата природа. Това съобщиха от Фондация „Четири лапи“. В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина и върнати обратно в природата. 
Партньорските усилия на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), природозащитната организация WWF, „Четири лапи“ и „Арктурус” – Гърция, дадоха шанс за нов живот на три осиротели мечета, посочиха от фондацията.
Към спасителните екипи се присъедини и служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров. Мечетата са пуснати на свобода на внимателно подбрано място, местообитание на кафяви мечки на територията на Национален парк „Рила“. 
Животните са транспортирани дотам, настанени в специални клетки. Мечетата са върнати в дивата природа, след като от Центъра за рехабилитация „Арктурус” прецениха, че те са достигнали подходяща възраст и килограми, гарантиращи, че няма да имат естествени врагове. 
Експерти предупреждават, че дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж. От „Четири лапи“ посочиха, че животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и така ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от Национален парк „Рила“ и WWF. 
БТА припомня, че през юли спасителният отряд на WWF с помощта на горски служители и служители на Природен парк „Витоша“ проведе акция по улавянето на петмесечно мече – Никола. Парк за мечки – Белица пое временно грижата за малкото мече, спасено в двора на вила в село Костенец. През октомври в разстояние от няколко седмици бяха спасени още две мечета-сирачета, малките Анета и Мишо, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари