Троянският Музей на занаятите и галерия „Серякова къща“ ще се включат в европейската инициатива „Нощ на музеите и галериите“ на 18 май

Троянският Музей на занаятите и галерия „Серякова къща“ ще се включат в европейската инициатива „Нощ на музеите и галериите“ с богата програма от образователни и развлекателни събития, съобщи за БТА Мариела Шошкова, уредник в галерията и служител на музея. 
Тази година инициативата съвпада с Международния ден на музеите – 18 май, който е професионален празник на музейните специалисти.
В следобедните часове пред централна музейна сграда на пл. „Възраждане“ ще бъдат организирани ателиета по керамика и рисуване и моделиране, озвучени от изпълнения на Илина Рогашка.
Изложба „Спасена“ в памет на декораторката на порцелан Спасуна Илиева ще бъде открита в същата сграда в 17:00 часа.
Спасуна Илиева завършва образованието си в Техникума по керамика. През целия си живот работи в завода за порцелан „Изида“ в гр. Елин Пелин. 
Илиева се превръща в най-добрата декораторка в България. Създава и разработва стотици ръчно рисувани модели. Изпратена е на специализация в Ленинградския завод за порцелан, където представя своята работа и донася нови форми и техники, разказа Нина Димитрова, уредник в музея.
„Изложбата е поредният музеен принос в процеса на издирване, съхраняване и представяне на ярки представители на керамичните производства в България“, добави тя.
След откриването на изложбата посетителите на музея ще могат да присъстват на публична лекция на майор д-р инж. Дочо Николов  „Старите къщи – изгубеното културно наследство на Троян“ в залите на намиращата се в съседство музейна сграда – „Конака”.
Авторът ще разкаже за дългогодишните си проучвания за различни интересни сгради в Троян, както и лични истории на техните обитатели.
Нощта на музеите в галерия „Серякова къща“ ще бъде отбелязана с вечер, посветена на живота и творчеството на Сандро Ботичели. Лектор е художничката Ани Петрова, позната на троянската публика от своя изложба в галерията. Гостите на галерията ще могат да чуят повече за красивия образ на жената в картините за Ботичели, за силния характер на художника, острата му позиция по различни въпроси, бурния му живот и противоречив творчески път.
Вечерта ще завърши с поп и джаз концерт на младия саксофонист Damisax – Дамян Вахнянски.
В рамките на събитието в залите на галерия „Серякова къща” може да бъде разгледана Пролетната изложба на Дружеството на троянските художници. Посетителите ще могат да дегустират безплатно вина, предоставени от местна винотека.
Всички музейни обекти ще работят без вход в празничния ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари