beZpartien

Трябва да разграничаваме литературния герой от явлението Бай Ганьо, смятат участниците в инициативата на БТА „Алеко днес“ на дискусия в Кърджали

Рекламирай в beZpartien.bg

Литературният герой на Алеко Константинов Бай Ганьо трябва да бъде различаван от явлението Бай Ганьо, смятат участниците в провелата се в Националния пресклуб на БТА в Кърджали среща-разговор, част от инициативата на Българската телеграфна агенция „Алеко днес“.
Дискусията, посветена на 160 години от рождението на Щастливеца, и тук бе с модератор литературният изследовател, критик и преподавател по теория на литературата в Нов български университет доц. Йордан Ефтимов. В началото той разказа на присъстващите как се е зародила идеята за капанията и как е приел да бъде част от нея. „Случих се при връчването на наградата на името на Алеко Константинов и там генералният директор на БТА Кирил Вълчев ми каза: Много е важно за БТА да направим една голяма обществена кампания във връзка с юбилея на Алеко, защото това е не просто един от българските писатели класици, а един писател, в чието творчество и през живота му непрекъснато се оглеждаме.“, разказа доц. Ефтимов.
В центъра на дискусията в Кърджали бе образът на Алековия Ганьо Балкански. Той бе разгледан като литературен герой и като явление с повече негативно внушение.
„Като учител по български език и литература ми се иска да разграничаваме образа от явлението, за което, когато преподаваме произведението на Алеко Константинов, често си говорим с учениците – българско или балканско явление е“, каза преподавателят в Професионалната гимназия по икономика (ПГИ) „Алеко Константинов“ в Кърджали Лидия Бояджиева. Но според нея Алеко Константинов и изучаването му в училище не трябва да се ограничава само и единствено до „Бай Ганьо“ в 7-и клас. „Спомням си времето, когато в 6-и клас се изучаваше „Пази Боже сляпо да прогледа“ и да бъде за поука и на ученици, и на общество, и на политици“, каза още Лидия Бояджиева.
Румяна Дамянова, преподавател по философия и гражданско образование, също в ПГИ „Алеко Константинов“ в Кърджали, даде примери за отношението на учениците и аналогиите, които младежите правят, изучвайки Алеко Константинов и заложените в програмата произведения. Тя разказа за училищните инициативи за 160-ата годишнина от рождението на Щастливеца и за това, че подрастващите, провокирани да разсъждават над сюжетите и героите на Алеко, винаги правят аналогия със съвремието.
А според заместник-директора на гимназията Красимира Живанова, Алеко Константинов се възприема добре от подрастващите и провокира у тях въпроси.
Писателят и носител на различни награди за хумор и сатира Христо Станчев определи Алековия Бай Ганьо като образ-послание. „Времето, атмосферата – политическа, фискална в България сочи, че този по принцип художествен образ се превръща в международен европейски образ. Аз все повече откривам различни черти от Бай Ганьо като поведение и нравственост у много ръководители на България, от парламентарно представени среди. Те просто обичат Бай Ганьо да го импровизират в своето ежедневие и малко по малко го превръщат в свое амплоа“, сподели Станчев. По изразеното му лично мнение, това е една визуална представа накъде върви нашата страна днес. „Аз към днешна дата бих казал смело – не съм оптимист и намирам, че националният облик трябва да придобие други посоки. Не да попиваме и гарантираме присъствието на Бай Ганьо, а просто той да остане в нашата история като литературна даденост. Нашите мечти и посоки в живота трябва да бъдат съвсем други – било поетични, било прагматични, било творчески“, каза още Станчев.
„Моята глава е пълна с Алековци. В детството, когато за първи път се докоснах до Алеко, на мен ми беше само симпатичен, понеже простотиите на Ганьо харесват на децата. После се замислих, че не става въпрос за творческия потенциал, който е голям на Алеко, а за самите му герои. Тогава започна да ми става жал и да си казвам: Ето то това е големият писател – да ти стане жал и за простака“, каза писателят Александър Щинков.
Срещата разговор в Кърджали бе 24-ата, предпоследна част от инициативата  „Алеко днес“. Последният град, където тя ще се проведе, е Свищов  – на 21 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *