НачалоСвятТурция е разочарована от стъпките на Швеция и Финландия за НАТО

Турция е разочарована от стъпките на Швеция и Финландия за НАТО

Няма конкретно развитие в екстрадирането на „терористи“ и Турция очаква допълнителни стъпки от Швеция и Финландия. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция с външния министър на Швеция Тобиас Билстрьом.

По негови думи Швеция остава „притегателен център“ за членовете на терористичната група FETO.

От своя страна Билстрьом заяви, че Схолм е предприел конкретни стъпки по всички елементи на тристранно споразумение, подписано през юни между двете страни и Финландия.

Чавушоглу отбеляза, че страната му оценява стъпките на скандинавса страна досега и разбира опасенията за сигурността на Швеция и Финландия. Въпреки това очаква повече сътрудничество в та срещу тероризма.

Турският външен министър вече разкритикува Швеция заради отказа на нейния Върховен да екстрадира, издирван от Анкара заради предполагаеми връзки с базираната в мрежа на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен (FETO), която Турция счита за терористична организация.

Позицията на Турция идва в момент, когато Швеция се опитва да убеди Анкара да одобри кандидатурата ѝ за членство в .

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в , но се сблъскаха с о от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.

Източник: .bg

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО