НачалоСвятТурция: Забраната на достъпа на жените до висше образование не е нито...

Турция: Забраната на достъпа на жените до висше образование не е нито ислямска, нито хуманна

Турция отхвърля и е „натъжена“ от новата забрана на талибанското правителство в Афганистан, според която жените в страната нямат право да учат в университети, каза днес турският външен министър, Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолса агенция.

„Тази забрана не е нито ислямска, нито хуманна. Ние отхвърляме такава забрана“, каза Чавушоглу на пресконференция с йеменския си колега Ахмед Ауад бин Мубарак в Анкара.

Ръководеното от талибаните афганистанско министерство на то съобщи тази седмица, че достъпът на студентки до афганистанските университети ще бъде преустановен до второ нареждане.

Решението на Афганистан жените да нямат достъп до висше образование буди „сериозно безпокойство“ у Турция, каза Чавушоглу, като призова талибаните да отменят забраната.

„Каква вреда нанася образованието на жените на Афганистан и каква е ползата от тази забрана? (…) Нашата религия ислямът не е против образованието, ротив, той подкрепя образованието“, коментира турският външен министър.

„Очакваме талибаните да се откажат от това решение. Турция ще продължи да предоставя образование и стипендии на нашите афганистански сестри“, добави Чавушоглу.

Забраната вероятно ще затрудни допълнително усилията на талибанската власт да получи международно признание и да премахне санкциите, които сериозно пречат на та, отбелязва Ройтерс.

ООН, ЕС и още редица държави оиха също забраната, съобщи .

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО