НачалоСвятТурска делегация отлетя за САЩ, предстоят преговори по ключов проблем

Турска делегация отлетя за САЩ, предстоят преговори по ключов проблем

Техническа делегация на министерството на националната отбрана на Турция е отпътувала за във връзка с продажбата на самолети F-16 и комплекти за модернизиране на налични летателни апарати, предаде турса телевизия ТРТ Хабер.

Министерството съобщи в профила си в Туитър, че делегацията е потеглила на път и припомни, че досега в Турция са били проведени три срещи, посветени на въпроса. „В рамките на доставките и модернизацията на F-16 от САЩ бяха проведени три срещи в Турция – през декември 2021 г. и февруари и март 2022 г. С цел възможно най-скорошно осъществяване на доставката и модернизацията на F-16 по покана на американската страна за САЩ отпътува техническа делегация на министерството на националната отбрана, за да осъществи разговори“, се посочва в публикуваното съобщение.

Турция поиска да купи 40 нови F-16 и 79 комплекта за модернизиране на наличния си флот, след като участието ѝ в а за самолетите F-35 беше прекратено поради разполагането на системата за противовъздушна отбрана С-400 от .

Въпреки че Вашингтон изглежда положително настроен към сделката, Конгресът на САЩ наскоро прие законопроект, който забранява на Съединените щати да продадат или прехвърлят самолетите на Турция, освен ако администрацията не удостовери, че това е от съществено значение за националната сигурност на САЩ и не включи описание на предприети конкретни стъпки, които да гарантират, че самолетите няма да бъдат използвани за многократни неразрешени прелитания над Гърция.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО