НачалоСвятТурска военна делегация отиде в Москва

Турска военна делегация отиде в Москва

Военни делегации на Турция и са се срещнали в Москва, за да обят въпроса с износа за зърно от , съобщава турса частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Телевизията посочва, че вече е близо постигането на решение за четиристранен механизъм за уреждане на проблема, предложен от Турция, предаде .

Според информации военни делегации на двете държави са провели разговори в Москва и са се съгласили да продължат консултациите, а през следващите дни се очаква да бъде постигнато решение в Истанбул. Ако в Истанбул бъде постигнато споразумение, в рамките на месец механизмът ще започне да работи. Източници на турското ство съобщиха вчера, че Истанбул ще бъде домакин следващата седмица на четиристранна , на която ще бъде потърсено решение на проблема с блокираното зърно в Украйна.

Очаква се на срещата да присъстват представители на Турция, Русия, Украйна и ООН, в т.ч. генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В рамките на месец, след като бъде осигурена оперативността на механизма, следва да отплават и първите кораби, като това ще бъдат търговските кораби на пристанищата в Одеса. През идните 6-8 месеца през Босфора и Дарданелите към световните пазари се очаква да преминат 35-40 милиона тона зърно, посочи още телевизията.

Турция води усилена дипломация за разрешаването на продоволствената криза, породена от войната в Украйна. Усилията са насочени към създаване на механизъм под егидата на ООН за безопасно транспортиране на зърно от украинските пристанища. Пътната карта за формирането на коридор за износ на зърно от Украйна е била изготвена в резултат на преговори, проведени от Турция с Русия, Украйна и отговорни представители на ООН. Според плана Турция ще има за задача да улесни и защити транспортирането на зърното в , казаха турски официални представители.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО