Творби на шестима автори са подредени в алтернативното пространство за изкуство „Дворът“ в троянското село Врабево

Творби на шестима автори са подредени в алтернативното пространство за изкуство „Дворът“ в троянското село Врабево 
Изложбите на Николай Панайотов, Гергана Лалова, Наталия Абаева, Борислав Алексиев и Петя Миладинова са част от организираните за 14-и път „Празници на изкуствата“ в селото. 
Инициативата се провежда по идея на проф. Аксиния Джурова, проф. Владимир Игнатовски, Силвия Кавданска, Зорница Китинска и Хирофуми Аджичи. Те свързват откритите пространства на няколко стари къщи, които притежават в село Врабево, за да образуват алтернативното културно пространство „Дворът“. В него до момента са представени над 60 различни изложби на Греди Асса, Алисия Санча, Георги Миленов, Велко Михайлович, Иван Янев , проф. Зеятин Нуриев, Масаджи Асага и др.
„След поредица от експерименти, в които представяхме по-масови и популярни неща, постепенно се избистри идеята за неочаквани пространства, в които да имат място високото изкуство и култура. Голямата изненада беше интересът на местните хората към тях – минават, гледат, обсъждат и се връщат отново година след година“, разказа преводачката от френски Зорница Китинска.
Посетителите на „Дворът“ могат да разгледат няколко микроизложби – натюрморт, живопис, фотография, скулптурни пластика и калиграфия, обединени от общата тема „Мистерии“.
За пръв път във Врабево по лична покана на проф. Джурова гостува художникът Николай Панайотов, който дели времето си между България и Франция. Колекцията му е еклектична и абстрактна,  специално замислена като контрапункт на дуварите на старите балкански къщи, разказа той самият за БТА. Освен картини, включени са и емблематични за него конуси, познати и от работата  му по сценографията на тетралогията „Пръстенът на Нибелунгите“ в Софийската опера.
Художникът живописец Гергана Лалова е подредила натюрморти, повлияни от любовта ѝ към Матис, на втория етаж на стара плевня, а под нея е колекцията от калиграфски свитъци, вдъхновени от сенсей Дайсаку Икеда, на младата Еми Аджичи. С фотоизложба и скулптурни пластики се представят съответно Петя Миладинова  и Борислав Алексиев.
„Художниците, които показвам тук, вероятно не могат да бъдат възприети от всички посетители, но моята цел е да покажа това, което, по думите на Пикасо, е основната функция на изкуството – да избършем праха от ежедневието. Опитвам се да им покажа, че изкуството, дори когато не го разбират, е нещо, което ги извисява над действителността, провокира ги и им дава възможност да не губят искрата и надеждата за нещо по-хубаво“, каза изкуствоведът проф. Аксиния Джурова.
Освен че ежегодно се представят изложби на популярни български и световни артисти, в рамките на „Празниците на изкуствата“ винаги се дава възможност за изява и на някой местен художник, разказа проф. Джурова. През настоящата година това е Наталия Абаева – родена в Осетия, но живееща от дълги години в Троян. Изложбите за пръв път ще останат подредени по-дълго от обичайното и ще могат да бъдат разгледани през целия летен сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари